Hamvas Zoltán: Stratégiában gondolkozunk, nem a pillanatnyi érdekek mentén

Forrás: turizmus.com

 2018. július 18. 09:20

Interjúsorozatunkban a Magyar Turisztikai Szövetség kurátorai válaszolnak kérdéseinkre. Válaszaikból, reményeink szerint, kirajzolódik, mit várhat a turisztikai szakma a „szövetségek szövetségének” megalakulásától, a legnagyobb befolyással bíró szakemberek összefogásától.

Ezúttal Hamvas Zoltánt, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnökét kérdeztük.

Mit vár 2018-ban a saját szakterületén?

Mielőtt a jelenről beszélnék, muszáj kitérnem arra az elképesztő fejlődésre, ami a magyar gasztronómiában végbement. Átéltük a megtisztulást, a tükörbe nézést, a paradigmaváltást –legalábbis az éttermek jelentős részében. 2010-ben megkaptuk az első Michelin-csillagot, majd jött a többi. Bib Gourmand minősítésű vendéglőink vannak, sőt a Michelin európai díjátadójának és a Bocuse d’ Or európai döntőjének sikeres házigazdái lettünk, néhány hete pedig a verseny európai döntőjén a legfiatalabb séffel tudtuk magunkat kvalifikálni a lyoni világdöntőre. Tíz év munkájának eredményeképpen ma a Budapestre érkező magyar és külföldi vendégek is megtalálják, amit keresnek, bármilyen legyen is az ízlésük vagy a pénztárcájuk. Most az év felénél vagyunk, és ennek a folyamatnak a folytatását, sőt a gyorsulását várom.

Hogyan alakulhat Magyarország turizmusa 2022-ig?

Én nagyon optimista vagyok. Szerencsére megvan a kormányzati szándék is a turizmus fejlesztésére, és egyre több lelkes, tisztességesen gondolkodó vállalkozás erősödik. Nem látom irreálisnak, hogy 2030-ra az ágazat akár a GDP 16 százalékos részét adja, és ennek megfelelően a mostaninál sokkal több munkaerőt is alkalmazzon, ráadásul ez magával hozza a gasztronómia és a turizmus környezetében tevékenykedő ágazatok növekedését is.

 

Mik lehetnek Magyarország számára a legnagyobb kihívások, és mik a legnagyobb versenyelőnyök?

Az ágazatnak az egyik nagy kihívása a munkaerőhiány, bár én úgy látom, hogy – legalábbis a szakácsok esetében és Budapesten – javul a helyzet. Egyre többen térnek haza külföldről és lesznek hasznos, tapasztalt tagjai az itthoni éttermeknek. Nagyon fontos, hogy jobb, kiszámíthatóbb munkakörülményeket tudjunk biztosítani a dolgozóinknak. Nem mellesleg az áfacsökkentéseknek és a szervízdíjnak köszönhetően a bérek is magasabbak, fehérebbek lettek. Úgy tudom, a Kisfaludy Program mintájára hamarosan lehet majd elmaradt technológiai és dolgozói komfortnövelő beruházásokra pályázni az éttermeknek. Ezek nagyon fontos dolgok, mert az a cél, hogy egyre több kollégát csábítsunk haza külföldről, és a jelenlegi munkatársak is lássák a jövőt Magyarországon. Szerintem nagyon jó úton haladunk, de a sebességet fokozni kell.

Népszerűsíteni is kell a szakmát, és el kell érni, hogy az iskolák olyan szakembereket bocsássanak ki, akik magabiztos tudással rendelkeznek, és szinte azonnal hasznos tagjai tudnak lenni a különböző éttermeknek. A gyakorlati helyeknek is olyanoknak kell lenniük, ahol a diákok valóban tudnak tanulni, és nem segédmunkát végeznek. A tanulókat arra biztatom, hogy ne tűrjék, hogy hónapokig, évekig takaríttassanak vagy mosogattassanak velük. Ha ez a helyzet egy gyakorlati helyen, akkor keressenek másik helyet.

A csúcsgasztronómia számára nagyon fontos a hazai gazdálkodók, termelők helyzetbe hozása, elérni azt, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű alapanyagot tudjanak biztosítani. A külföldi vendégek a hazai alapanyagokból készült, magyar ételek miatt fognak visszatérni, és viszik hírünket szerte a világba.

Óriási előnyünk, hogy Budapest gyönyörű, biztonságos, gasztronómiailag rendkívül széles a választék. Egyre szélesebb és jobb a szállodai kínálat, a fürdőink pedig stabilan vonzzák a turistákat. Elképesztőek a budapesti nevezetességek, látnivalók, amelyek az elmúlt években és jelenleg is megújulnak. Vitathatatlan, hogy ár-érték arányban Budapest az egyik legelső utazási célpont.

Mit vár a Magyar Turisztikai Szövetség színre lépésétől?

Szerintem együtt erősebbek vagyunk. A szövetségben mindenki, aki a turizmusból él, látja a másik problémáit. Végre van egy olyan szakmai szervezet is, amit a döntéshozók megkérdezhetnek. Ezzel mindenki jobban fog járni, mert stratégia mentén gondolkodunk, nem a pillanatnyi érdek a fontos.