Hárommilliárd a Tihanyi Bencés Apátság fejlesztésére

Forrás: turizmus.com

 2019. október 07. 14:15

A Tihanyi Bencés Apátság műemléki és kiegészítő fejlesztéseinek támogatásáról döntött a kormány.

A mintegy 3 milliárd forintos támogatást két részletben folyósítja az állam: a jövő évi költségvetés terhére 457 millió forintot különít el, a 2021-es központi költségvetésben pedig 2 milliárd 312 millió forintot állít be „a Tihanyi Bencés Apátság műemléki felújítására és egyes épületeinek fejlesztéseire, valamint az apátság vendégháza bővítésének megvalósítására” – olvasható a Magyar Közlöny 2019. évi 164. számában.

A Tihanyi Apátság nemcsak vallás- és kultúrtörténeti jelentőségű együttes, a balatoni turizmus egyik leglátogatottabb attrakciója is

Fotó: pinterest

A Balaton-parti település 2018-ban mintegy 1,9 milliárd forint uniós forrást kapott, a beruházásnak köszönhetően 2020 őszéig létrejön egy szórakoztatóközpont, megújul az apátság és a Mádl Ferenc tér közötti lépcső, felújítják az apátság belső tereit, múzeumpedagógiai foglalkoztatót alakítanak ki és felújítják a kiállítóteret.

A felújítássorozat tehát 2020 után sem áll le, 2030-ig összességében 52 fejlesztési programot valósítanak meg a településen.