Háromszáz millió forintos támogatás a vasalt utaknak

Forrás: MTI

 2019. június 05. 14:00

Egymilliárd forintos támogatást fordít az állam városi futókörök, görparkok és vasalt utak építésére az elkövetkezendő időszakban.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a június 5-i sajtótájékoztatón kiemelte, civil szervezetekkel működtek együtt, amelyek a lehetőségek kiírásával, valamint azok elbírálásával kapcsolatban is a segítségükre voltak és lesznek.

Gördeszkapályákra és futókörökre 350-350 millió forint, míg vasalt utakra 300 millió forint jut. A kormánybiztos elmondta: „Miután a gördeszkapályák és a futókörök esetében 50 százalékos önrész szerepel a kiírásban, a fejlesztés értéke összesen 1,7 milliárd forint lesz.”

A vasalt utak a sziklamászás és hegymászás egy könnyített formáját teszik lehetővé, mivel vasak segítségével lehet feljutni a sziklafalon vagy egy hegy csúcsára. „A műszaki, biztonsági követelmények, valamint a természetvédelmi lehetőségek figyelembe vételével öt-tíz helyszínen valósulhatnak meg vasalt utak, így összesen 2000 méteres bővülésre számítunk” – mondta a vasalt mászó felületek kialakítására szánt 300 millió forintos támogatás adta lehetőségről Kandrács Ildikó, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség elnöke, aki szerint itthon komoly érdeklődés mutatkozik a vasalt utak iránt. A jelentkezési határidő július 15-én jár le, és azt követően két éven belül épülhetnek meg a vasalt utak.

A vasalt utak a sziklamászás és hegymászás egy könnyített formáját teszik lehetővé

Fotó: pixabay.com

Péter Attila, a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége elnökének  tájékoztatása szerint a futókörök esetében június 14-ig lehet jelentkezni, a pályákat pedig 2020. augusztus 31-ig kell megépíteni.

A Magyar Országos Gördeszka és Görkorcsolya Szakszövetség elnöke, Kállay Márta történelmi előrelépésnek nevezte, hogy gördeszkások régóta dédelgetett álma megvalósul. A sportvezető szerint egy év alatt felépülnek a pályák, amelyeken a szabadidős tevékenység mellett versenyeket is tudnak majd rendezni.

Kapcsolódó cikkek

Székelyföldi turizmus 2.0

2019. február 27.