Hat hónappal meghosszabbítják a hitelmoratóriumot

Forrás: MTI

 2020. szeptember 19. 15:33

A háztartásoknak nyújtott hitelmoratóriumot – bizonyos társadalmi csoportok esetében – 2021. január 1-jétől további hat hónapig meghosszabbítják – mondta a miniszterelnök szombaton, a Facebook-oldalán közzétett videóban.

A gazdaságvédelmi operatív törzs ülése után Orbán Viktor közölte: meghosszabbítják a moratóriumot a gyermeket nevelő családoknál – függetlenül attól, hány gyermeket nevelnek –, a nyugdíjasoknál, a munkanélkülieknél és a közfoglalkoztatottaknál.

A vállalkozások esetében a vállalkozóknak be kell jelenteniük, ha meg akarják hosszabbítani a moratóriumot, és ha a bevételük több mint 25 százalékkal csökkent, akkor meg fogják kapni a lehetőséget.

„A gyermekeseknek, nyugdíjasoknak, munkanélkülieknek és közfoglalkoztatottaknak semmit sem kell tenniük, ha nem akarnak fizetni, a moratórium automatikusan meghosszabbodik esetükben” – mondta a kormányfő, hozzátéve: csak akkor kell felkeresniük a bankjukat, ha a moratórium lehetősége ellenére fizetni szeretnének.

2021. január 1-jétől további hat hónapig meghosszabbítják a hitelmoratóriumot

Fotó: 123rf.com

Emellett a kormány – a gazdaságvédelmi operatív törzs javaslata alapján – hat hónapra felmondási tilalmat rendel el a koronavírus-járvány kezdete előtt felvett összes háztartási és vállalkozási hitelre.

A miniszterelnök kiemelte: a hitelmoratórium eddig 1,6 millió családnak és 60 ezer vállalkozásnak adott segítséget. Ez azt jelenti, hogy decemberig 2 ezer milliárd forint marad a családoknál és a vállalkozásoknál.