Mesélő bölcs fák határon innen és túl a zöldturizmus jegyében

Forrás: turizmus.com

 2021. december 30. 15:17

A Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége és a szlovák Narodny Trust a zöldturizmus jegyében fejleszti határ menti történeti és botanikus kertjeit.

A matuzsálem fák történelmi korok, nagy események néma tanúi. Akaratlanul is vonzódunk ezekhez a termetes, méltóságot sugárzó élőlényekhez, és sokszor emberi tulajdonságokkal ruházzuk fel őket. Minden fának története van – vagyis leginkább nekünk, embereknek van történelmünk, mozgalmas történeteink, melyekhez ezek a fák egy helyben állva állnak őrt.

A „nagy öregek”, a világ legidősebb vagy éppen legtekintélyesebb méretű fái közül sok látványossággá, zarándokhellyé vált – vagy épp ellenkezőleg: pontos helyüket titok övezi, így védik őket a túlzott turisztikai terheléstől.

A Matuzsálem nevű, 4800 éves szálkásfenyő a világ egyik legidősebb ismert élőlénye. Az Egyesült Államokban, Kaliforniában áll, de hogy hol, azt a fa védelme miatt nem hozzák tudomásra. A spanyol Lecina falunak csak 13 állandó lakosa, de rengeteg látogatója van, akik örülnek az ezeréves magyaltölgyükre kíváncsi látogatóknak, és megosztják velük a legendáikat, miszerint a fa körül egykor boszorkányok táncoltak.

Nem kell feltétlen távoli vidékekre utazni, ha öreg fákkal szeretnénk találkozni. Közöttünk élnek, és ha odafigyelünk rájuk, a történeteiket is elmesélik.A Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége és a szlovák Narodny Trust partnerségben, a határ két oldalán,történeti és botanikus kertekben élő „bölcs fákat” gyűjt egybe, amelyek nem csak koruk miatt, hanem az őket övező történetek kapcsán is érdekesek és értékesek. A határvidéken számos olyan történeti kert található, melyek egykor egyazon birtokoshoz, családhoz tartoztak vagy ugyanaz a kerttervező mérnök, illetve kertész hozta létre őket.

A két szakmai szervezet közös munkája lehetőséget ad a kölcsönös ismeretszerzésre és tapasztalatcserére is. Céljuk olyan hosszú távú együttműködés kialakítása, amely a határ két oldalán található közös örökségünk: történeti és botanikus kertjeink, arborétumaink megóvásához és a kertturizmus fejlesztéséhez hatékonyan járul hozzá. Az említett határ menti régiókban napjainkban több mint 60 kert fogad látogatókat. Az itt élő öreg, „bölcs” fák ezen kertek nagykövetei. A tervek szerint a közönség megismerheti a fákhoz kapcsolódó történeteket és legendákat – ebben Fráter Erzsébet biológus szövegei segítenek, aki a Kárpát-medence történeti kertjei mellett a Biblia növényeivel és a hagyományos és népi kultúrnövényekkel is foglalkozik, több népszerű könyv szerzője.

bolcsfa

A MATE Budai Arborétumának legidősebb matuzsáleme a csüngő bükk. Törzsében II. világháborús harcok során szerzett golyó- és repeszmaradványok rejlenek

Fotó: Unger Tamás

A projekt lehetőséget biztosít a kertek támogatására, ezen idős fák állapotának felmérésével, egyes fák ápolásával, illetve a fák révén a kertek népszerűsítésével. Szakemberek végzik el ezen fák vizsgálatát, készítenek kezelési tervet, hogy a matuzsálem fák szépségét és enyhet adó árnyát minél tovább élvezhessük, egyben egyedi természeti értéküket megőrizzék. Határon innen és túl egy-egy fa megújulását egy napos kulturális fesztivállal ünneplik majd meg.

Tíz kiválasztott bölcs fa izgalmas történetét audioguide segítségével ismerhetik meg a látogatók, de weboldal és videók is segítik majd az érdeklődők tájékozódását. A kertfenntartók számára képzést biztosítanak, és turisztikai szakembereket, illetve újságírókat várnak a kerteket felfűző tanulmányútra.