Határzár, korlátozott nyitva tartás, tilos minden rendezvény

Forrás: turizmus.com

 2020. március 16. 12:00

Orbán Viktor miniszterelnök újabb intézkedéseket jelentett be a koronavírus-járvánnyal kapcsolatosan. Hétfő éjféltől minden határon életbe lép a határzár, de a Liszt Ferenc Repülőteret nem zárják le. Az éttermek, kávézók 15 óráig tarthatnak nyitva.

A miniszterelnök az Országgyűlés előtt napirend előtti felszólalásában elmondta, az egyetlen esély a vírus terjedésének lassítása. Ehhez pedig egyetlen eszköz áll rendelkezésre, a kontaktusok számának csökkentése, melynek jegyében az operatív törzs újabb intézkedésekről döntött.

 

Minél kevesebb társasági érintkezést!

  • Lezárják Magyarország határait a személyforgalom elől, az erről szóló nemzetközi egyeztetések folyamatban vannak. Magyarország területére csak magyar állampolgárok léphetnek be.
  • Hétfő éjféltől általánosan betiltanak minden rendezvényt.
  • Bezárnak a szórakozóhelyek, mozik, a kulturális intézményekben látogatási tilalmat rendeltek el.
  • Az éttermek, kávézók és üzletek 15 óráig tarthatnak nyitva, kivétel ez alól az élelmiszerbolt, a patika és a drogéria.
  • A miniszterelnök arra kérte a lakosokat, hogy a családi eseményeken kívül miden más összejövetelt halasszanak el.

 

Gazdasági intézkedéseket készítenek elő a bajba jutott ágazatok megsegítésére. A bejelentéseket meghallgathatja a képre kattintva

Fotó: Facebook

Intézkedéseket sürgetnek a munkahelyek megvédésére

A miniszterelnök gazdasági intézkedésekről is beszámolt. Mint fogalmazott, a járvány az egész magyar gazdaságot érinti, ám nem egyszerre. Vannak ágazatok, amelyek már most bajba kerültek, ilyen a turizmus és a vendéglátás is.

Hozzátette, Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert kérte fel, hogy konzultáljon a már bajba jutott ágazatok képviselőivel, gyűjtse be a javaslataikat, hogy következő napokban gyors intézkedéseket tudjanak hozni.

Első lépésként a munkahelyek megvédésére fognak összpontosítani. A munkavállalókat is arra kérte, tegyenek ők is személyes erőfeszítéseket munkahelyeik megtartása érdekében.

A miniszterelnök elmondta azt is, hogy a járvány a költségvetést és a gazdasági terveket is felülírja. A büdzsét minden szinten újra kell tervezni, amelynek koordinálása a pénzügyminiszter feladata. A Magyar Nemzeti Bank elnökével is felvette a kapcsolatot az ügyben.

Frissítés: Hétfő éjféltől minden határon, így Ferihegyen is életbe lép a határzár, de a Liszt Ferenc Repülőteret nem zárják le – mondta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár hétfőn este az MTI-nek. Ez azt jelenti, hogy csak magyar állampolgárok térhetnek haza, a repülőtéren magyarországi átszállásra van lehetőség, a tranzit és teherforgalom zavartalanul tovább zajlik.