Rangos minősítést kaptak településeink a környezetszépítés európai versenyében

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 28. 12:14

Mindhárom hazai induló − Székesfehérvár, Veresegyház és Orfű − teljesítményét elismerte az Európai Virágos Városok és Falvak verseny szakmai zsűrije. Az Entente Florale Europe díjátadó gáláját Balatonfüreden tartották szeptember 24-én.

1975 óta rendezik meg a virágos városok és falvak európai megmérettetését, az Entente Florale Europe-ot, amelynek 1990 óta Magyarország is visszatérő szereplője. Különös megtiszteltetés érte idén a verseny hazai szervezőjét, a Magyar Turisztikai Ügynökséget (MTÜ), valamint partnerszervezetét, a Virágos Magyarország mozgalmat, hiszen a két év kihagyás után újra megrendezett verseny gálaünnepségének Balatonfüreden adhatott helyet. A díjátadón hat ország több mint 150 képviselője vett részt – tájékoztatta lapunkat az MTÜ.

Az idei évben a Virágos Magyarország korábbi nyertesei, Székesfehérvár, Orfű és Veresegyház képviselték hazánkat a nemzetközi megmérettetésben. A részt vevő országok képviselőiből az ír Dr. Christy Boylan tájépítész vezetésével összeállt zsűri június 17–22. között kereste fel a három magyar települést, akik osztrák, belga, holland, ír, német és cseh városokkal és falvakkal voltak versenyben a saját kategóriájukban.

A hazai indulók ismét öregbítették a hazai környezetszépítés jó hírnevét, hiszen Székesfehérvár arany minősítést és jógyakorlat-különdíjat érdemelt ki, Veresegyház ezüst minősítést és elnöki különdíjat kapott, míg Orfű arany minősítéssel zárta az egyre inkább a fenntarthatóság szempontjai szerint zajló versenyt. Ez a hazai pályázatok értékelésében is visszaköszönt, hiszen Székesfehérvár jógyakorlat-különdíjával a zöldfelület-fenntartásba illeszkedő szociális foglalkoztatási programot jutalmazták, Veresegyház elnöki különdíja a városi termálvízfűtéses hálózatért járt, míg Orfűn – amint arról már beszámoltunk – a minőségi turizmust és a természeti, táji adottságok fenntartható hasznosítását emelte ki a zsűri.

A balatonfüredi díjátadón a hazai települések: Székesfehérvár...

Fotó: balatonfured.hu / Martinovics Tibor

Orfű...

Fotó: balatonfured.hu / Martinovics Tibor

és Veresegyház csapata

Fotó: balatonfured.hu / Martinovics Tibor

A Virágos Magyarország környezetszépítő versenyen az eltelt 29 évben díjazott hazai települések az európai megmérettetéseken eddig 11 arany-, 29 ezüst- és 10 bronzérmet szereztek, további 10 pályázót pedig Európa-díjjal jutalmaztak.

További részletek az európai verseny magyar vonatkozású híreiről a viragosmagyarorszag.hu oldalon érhetők el.