Hazánkban járt az Európai Virágos Városok és Falvak verseny zsűrije

Forrás: turizmus.com

 2022. június 25. 11:50

Magyarországon kezdte meg a zsűrizést az Entente Florale Europe nemzetközi zsűrije június 18-án. Hazánkat Székesfehérvár, Orfű és Veresegyház képviseli idén az európai környezetszépítő megmérettetésben. A rangos verseny eredményhirdetésére szintén hazánkban kerül majd sor.

Az ír Christy Boylan tájépítész vezetésével a hétvégét a magyar települések szemlézésével töltő, hattagú nemzetközi zsűri Orfűn a természeti környezet megőrzését és fenntartható, minőségi turizmust eredményeit méltatta, illetve a falu léptékét jóval meghaladó ökocentrum kialakítását és működtetését emelte ki - közölte az MTÜ.

A szakmai testület Veresegyházon a kortárs építészet a helyi városképbe épülésére, a fenntartható energiagazdálkodásra, a saját tulajdonú termálvízre alapozott energiaellátás jelentőségére hívta fel a figyelmet, emellett a közterületek növénytelepítését, valamint a zöldfelületek fenntartását nagyon magas színvonalúnak ítélték.

viragosmo

Hazánkat Székesfehérvár, Orfű és Veresegyház képviseli idén az európai környezetszépítő megmérettetésben

Fotó: Virágos Magyarország/Facebook

Székesfehérváron a Sóstó Természetvédelmi területet került a figyelem középpontjába, amely egy a kortárs kertépítészeti eszközökkel kialakított magas színvonalú bemutatóhely. A történelmi belváros egyedülálló építészeti öröksége és felújított szabadterei szintén elnyerték a szakemberek tetszését, akik méltatták az idei jubileumra felújított Aranybulla emlékmű fontosságát is.

Az utoljára 2019-ben megrendezett Európai Virágos Városok és Falvak versenyében legutóbb Nagykőrös és Csemő képviselte hazánkat, mindkettő ezüst minősítéssel zárva a versengést. Az idei verseny eredményeit a szeptemberi balatonfüredi díjátadó gálán hozzák nyilvánosságra. Az eseményre 8 ország 250 képviselőjét várja a szervező AEFP (Európai Tájépítészeti és Virágosítási Társaság – az Entente Florale Europe verseny lebonyolítója).

A nevezési szakaszt – rekordszámú pályázattal – június közepén záró Virágos Magyarország verseny fődíjasa 2023-ban képviselheti majd hazánkat a nemzetközi versenyben.