Átadták a Turizmus Európai Fővárosa díjakat

Forrás: turizmus.com

 2018. november 08. 11:56

Ünnepélyes keretek között adták át szerdán a „Turizmus Európai Fővárosa” díjakat az Európai Bizottság központi épületében.

Amint arról korábban már beszámoltunk, az elismerést első ízben Helsinki és Lyon városa érdemelte ki a szakmai zsűri döntése alapján.

A „European Capital of Smart Tourism” nevet viselő programot Ujhelyi István és Renaud Muselier francia EP-képviselő közösen kezdeményezték korábban az Európai Bizottságnál, amely a megvalósításra idén 2,5 millió eurós, azaz több mint 750 millió forintos költségvetést biztosított a programhoz.

A díjátadó kapcsán Elżbieta Bieńkowska, a belső piacért, valamint az ipar- és vállalkozáspolitikáért, és a kis- és középvállalkozásokért felelős uniós biztos többek között úgy nyilatkozott: az Európai Unió egyik fontos célkitűzése, hogy a turizmust fenntartható fejlődési pályára állítsa, ehhez pedig érdemi előrelépést jelentenek az innovatív megoldások. Bieńkowska hangsúlyozta, hogy ez a mostani kezdeményezés nemcsak az intelligens és fenntartható megoldások elterjedését, de a városok és régiók közötti tapasztalatcserét, aktívabb kapcsolattartást is elősegíti. „A turizmus fontos az EU gazdasága számára, ezért mindannyiunk hatékonyabb együttműködésére van szükség ahhoz, hogy versenyképesebbé és fenntarthatóbbá válhasson” – fogalmazott az uniós biztos.

Az ünnepélyes díjátadón

Fotó: turizmus.com

Ujhelyi István azt emelte ki a díjátadón, hogy a turizmus volt a világválság időszakában is szinte az egyetlen növekedésre képes gazdasági ágazat, ezt a potenciált és fejlődési lehetőséget pedig csak a fenntarthatóság megteremtésével lehet biztosítani.

„A turizmus közel huszonötmillió embernek biztosít megélhetést és mintegy 350 milliárd euró éves bevételt teremt Európában. Nem kell különösebb jóstehetség ahhoz, hogy belássuk: a turizmus lesz a jövőben is az egyik vezető gazdasági ágazat, ezért a fenntartható és innovatív turisztikai megoldásokat díjaznunk kell és példaként felmutatnunk.

A két nyertes város képviseletében Pia Pakarinen, Helsinki főpolgármester-helyettese és David Kimelfeld, a lyoni régió elnöke vette át az elismeréseket.

Négy további külön kategóriában (fenntarthatóság, elérhetőség, digitalizáció és kulturális örökség, valamint kreativitás) is díjazták a pályázó városokat, ezekben a kategóriákban Malaga, Ljubljana, Koppenhága és Linz érdemelték ki az egyedülálló elismerést.