Hetvenmilliárdból folytatódik a Románia–Magyarország Interreg program

Forrás: MTI

 2023. február 17. 11:43

Folytatódik a határon átnyúló együttműködések finanszírozása a román–magyar határtérségben, a következő periódusban mintegy 70 milliárd forint áll rendelkezésre – közölte Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata a honlapján.

A közlemény szerint az Európai Regionális Fejlesztési Alapon keresztül az Európai Unió és a két állam kormányának támogatásával megvalósuló Interreg VI–Románia–Magyarország program célja, hogy „zöldebb, ellenállóbb, összetartóbb” határon átnyúló régió jöjjön létre Románia és Magyarország között, jobban kihasználva az együttműködés kínálta lehetőségeket.

A 2027-ig tartó periódusban a részt vevő országrészek – Romániában Arad, Bihar, Szatmár és Temes megye, Magyarországon pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád-Csanád vármegye – három területen pályázhatnak.

A projekt célja, hogy zöldebb, ellenállóbb, összetartóbb határon átnyúló régió jöjjön létre a két ország között

Fotó: facebook.com/InterregRomaniaHungary

A zöldebb és ellenállóbb térség kialakítását célzó együttműködésben mintegy 23 milliárd forintra lehet pályázni, amelyből egyebek mellett a megújuló energiaforrások alkalmazásának előmozdítását, valamint a természet, a biológiai sokféleség védelmét támogatják.

Szociális területen 39 milliárd forint áll rendelkezésre például az egészségügyi ellátáshoz való egyenlő hozzáférés biztosítására, valamint a kultúra és a fenntartható turizmus szerepének erősítésére, a hatékonyabb határon átnyúló együttműködésre pedig majdnem nyolcmilliárd forintot lehet fordítani.

A programról bővebb információ az interreg-rohu.eu oldalon található.