Historytelling és közösségi megoldások – zajlik a CheckINN Revitalizátor

Forrás: turizmus.com

 2023. július 26. 13:52

2023 májusában immáron második alkalommal startolt el a hazai felsőoktatási intézményekben a CheckINN és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös, rozsdaövezeti és barnamezős területek újrahasznosítására vonatkozó ötletpályázata, a CheckINN Revitalizátor.

A turizmus, építészet, valamint dizájn összefonódását szorgalmazó pályázatot a tavalyi évben is nagy érdeklődés övezte: összesen közel 30 csapat szállt versenybe a 2x3 millió forintos fődíjért és szakmai mentorálásért.

2023-ban további egyetemisták számára nyílt meg a lehetőség, hogy megmutassák a turizmushoz, építészethez és dizájnhoz köthető kreativitásukat.

A hallgatók többek között Budapest, Szeged, Pécs, Debrecen, Sopron, Győr és Miskolc intézményeit is képviselik a verseny két fordulója során. A versenyben részt vevő pályázók eltérő területeken tanulnak, így alkották meg „vegyes” csapataikat, hogy kiaknázhassák az egyes szakterületekben rejlő szinergiákat.

A projektek fele-fele arányban kerültek benyújtásra terület és telek léptékben, valamint épület kategóriában. Az indulók különböző ötletes és látványos módszereket (kollázstechnika, animáció) alkalmaztak a bemutatkozó videók során, hogy megnyerjék a zsűrit és továbbjuthassanak.

Sokan éltek a háromdimenziós szemléltetéssel, mások személyesen kutatják a revitalizálni kívánt épület vagy terület történetét.

A csapatok munkáját az idei évben is mentorok segítik

Fotó: CheckINN

Helyszínválasztás tekintetében idén az ipari, vasúti területek, gyárépületek dominálnak az ötletversenyben.

Érdekesség, hogy bár fővárosi egyetemekről szép számmal érkeztek csapatok, az ötletek közül csak kettő fókuszál Budapest egy-egy elhagyatott épületére. A hallgatók tudatosságát mutatja, hogy a kitalált turisztikai funkciók sokkal inkább a környezettudatos és ésszerű irányt célozzák meg, mintsem az elnagyolt koncepciókat.

A zsűri pontozása alapján a 10 legtöbb pontot elérő csapat már javában a második fordulóban benyújtandó, maximum 20 oldalas kreatív anyagán dolgozik egészen augusztus 15-ig.

A tavalyi évhez hasonlóan idén nyáron is sor kerül a szakmai mentorációra, amely során két építész (Guba Sándor és Eke Dániel), valamint egy turisztikai szakértő (Palicz Péter) segíti a csapatok projektmunkáját, hogy áttekintsék az általuk kiválasztott helyszínben rejlő potenciált, valamint a turisztikai funkciók egyes lehetőségeit.

Az idei versenyben újdonság, hogy a szakmai szemináriumok mellett prezentációs tréner is támogatja majd a versenyzőket, aki az eredményhirdető eseményen történő pitchre készíti fel a csapatokat. A versenyben részt vevő csapatok élő prezentációját szakmai zsűri pontozza majd a szeptember 8-án megrendezésre kerülő díjátadón.

A két forduló alapján a legmagasabb összpontszámot elérő két csapat kerül majd díjazásra. A két díjnyertes csapat három-három millió forint díjazásban részesül ösztöndíj formájában a CheckINN jóvoltából.

A CheckINN honlapja: https://www.check-inn.hu/