Hódítanak a mobileszközök a magyar utazók körében

Szerző: Miskolczi Márk

Forrás: turizmus.com

 2020. június 22. 14:55

A digitalizáció egyre gyorsabb ütemű fejlődése ma már a turizmus értékteremtési folyamatát is nagymértékben átalakította – ennek hazai elterjedtségét vizsgálja a Turizmus Bulletin 2020/2. számában megjelent egyik tanulmány.

A  „Digitális eszközök és módszerek használatának marketingszempontú feltáró elemzése a magyar turisták körében" című tanulmányban Happ Éva, Ivancsóné Horváth Zsuzsanna és Kupi Marcell a magyar turisták digitális turizmusban való részvételét, lehetőségeit vizsgálták.

A digitalizáció új korszakot hozott el a turizmus szektorban. A szerzők definíciója szerint digitális turizmus alatt mindazon infokommunikációs eszköz és informatikai megoldás használatát értjük, amely hozzájárul a turisták igényeinek egyszerűbb kielégítéséhez, valamint javítja a turizmusban működő szervezetek, vállalkozások versenyképességét. Az innovatív szolgáltatásoknak köszönhetően a turisták a vásárlási folyamat valamennyi szakaszában egyszerűbben tudnak részt venni, ez pedig fogyasztásukat is serkentheti.

A szekunder és primer adatokon alapuló kutatás Magyarország digitális turizmusát értékeli. A szerzők hangsúlyozzák, hogy Magyarországon a technológiai feltételek nem pusztán az internetfelhasználók arányát illetően és a mobiltelefonos előfizetések szempontjából kedvezőek, hiszen hazánk 7. a világrangsorban a 4G internet elérésében, illetve 5. a mobilsebesség tekintetében.

A turisták a mobileszközök használatát részesítik előnyben

Fotó: 123rf.com

Az eredmények rámutattak, hogy a turisták a mobileszközök használatát részesítik előnyben, így a piacnak a digitális jelenlét mellett már arra kell összpontosítania, hogy mobileszközökre optimalizált vásárlási és információs felületeket hozzanak létre. A primer kutatás alapján a válaszadók több mint fele a teljes utazást mobileszközök segítségével szervezi. A szerzők rámutatnak arra is, hogy ugyan a digitális eszközhasználat mellett a virtuális valóság, virtuális turizmus szerepe is erősödni látszik, a személyesen átélt élményekhez való ragaszkodás továbbra is jelentős.

A teljes tanulmány letölthető IDE kattintva.