Hogyan vonzzunk filmturistát?

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2019. november 29. 14:53

A több fázisban módosított filmtörvény az utóbbi években Európa egyik filmes központjává tette Magyarországot, a mozgókép-turizmusban rejlő lehetőségek azonban még mindig kiaknázatlanok.

A muzsika hangja című filmet a legtöbb salzburgi nem is látta, a világon mégis óriási kultusza van a The Sound of Music címmel híressé vált alkotásnak: évente több mint 300 ezer látogató érkezik Salzburgba kifejezetten emiatt a film miatt.

A rajongók kedvenc programjai közé tartozik az eredeti forgatási helyek és a történet helyszíneinek felkeresése, valamint a filmet feldolgozó, 2018-ban nyílt múzeum meglátogatása.

A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány legutóbbi kerekasztal-beszélgetésén Názer Ádám filmturisztikai szakértő többek között ezzel a példával illusztrálta a filmturizmus világszerte egyre növekvő népszerűségét.

„A muzsika hangja” című film egyik helyszíne

Fotó: salzburg.info

Az Egyesült Államokban egész iparág épült erre a területre: a hollywoodi filmgyárak és a hozzájuk tartozó szórakoztató központok, vidámparkok a világ minden tájáról csábítják a filmes kulisszatitkokra kíváncsi látogatókat.

Európában az Egyesült Királyság a legnépszerűbb filmturisztikai úti cél, ahol a filmekhez kapcsolódóan tematikus utakat állítanak össze, és az alkotásokat, helyszíneket jól ismerő idegenvezetők várják az érdeklődőket.

A több fázisban módosított filmtörvénynek köszönhetően az utóbbi években Magyarországra is számos külföldi szuperprodukció érkezett. A vonzó helyszínek mellett elismertek a hazai filmes szakemberek, és a komoly adókedvezmények, a vonzó szabályozási környezet is elősegíti az itteni forgatásokat.

Összességében elmondhatjuk, hogy bár Európa egyik filmes központja lettünk, és a forgatások évente több tízezer vendégéjszakát hoznak elsősorban a fővárosnak, ennek ellenére a hazai filmturizmusban rejlő lehetőségek még messze nincsenek kihasználva – hangsúlyozta Basa Balázs.

 

Így hoz pénzt a filmturizmus

A filmturizmus két főbevételi forrását egyrészt a stábok költése (MICE), másrészt a mozgóképes élmények alapján történő utazások (leisure) jelentik. Az első területen jobban állunk: a Budapesten zajló forgatások gazdasági hatása jóval túlmutat a helyszínek bérlésén.

A külföldi gyártók magyar alvállalkozókkal dolgoznak, a színészek, forgatócsoportok hazai szolgáltatásokat vesznek igénybe, helyi éttermekben fogyasztanak, fizetik a közlekedést, és jellemzően 4-5 csillagos szállodákban laknak. Jó példa a Terminátor-filmszéria 6. részének forgatása, amelynek során a stáb 97 millió dollárt hagyott Magyarországon.

A másik ág, a filmes élmények alapján történő utazás azonban még gyerekcipőben jár. Ennek az utazási formának a meghonosítására és fejlesztésére, a filmipar és a turizmus koordinált összekapcsolására dolgoznak ki javaslatokat a Magyar Filmturista szakértő munkatársai, Názer Adám és Basa Balázs.

A filmturisztikai kutatásokat, adatbázist és egyéb kapcsolódó tartalmakat jegyző páros tervei között szerepel például új attrakciók létrehozása, filmturistapont-hálózat és túraútvonalak kialakítása, és a téma iránt érdeklődő turisztikai szereplők is bátran fordulhatnak hozzájuk tanácsadásért.

A téma zárásaként a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója, Cseri Miklós számolt be a Skanzen mint filmforgatási helyszín gazdasági és turisztikai hozadékáról.