Horvátország vonzó befektetési célpont

Forrás: turizmus.com

 2017. december 11. 17:45

A Financial Times fDi Magazine befektetési mellékletének „Global tourism locations of the future 2017/2018” gyorsjelentése Horvátországot az előkelő hetedik helyre sorolta a legjobb turisztikai befektetési lehetőségekkel kecsegtető nemzetközi desztinációk listáján.

A felsorakozott 43 nemzetközi célpont közül továbbá Horvátországnak ítélték oda az „Editor's Choice Awards“ díjat is, mint azon országok egyikének, amely jelentős eredményeket produkált a turisztikai infrastruktúra és a szálláshelyek, illetve a turisztikai fejlesztésekre vonatkozó kezdeményezések bővítése, valamint a hajós turizmuson belül a speciális szállásokba, valamint a cruising szektorba történt befektetések területén.

A listát egyébként a Maldív-szigetek vezeti, őt követi Hong Kong, Görögország, Montenegro, a Dominikai Köztársaság, Horvátország, Panama, Grúzia és St Lucia a TOP10-ben. A teljes jelentés ezen a linken https://goo.gl/AEAM7f érhető el.

Gari Cappeli horvát turisztikai miniszter hangsúlyozta, hogy a 2018-as horvát turisztikai befektetések volumene a várakozások szerint 15%-kal fogja meghaladni a tavalyi beruházások nagyságrendét, ami a 2016-os eredményekhez képest 40%-os bővüléssel kecsegtet. A miniszter szerint az ilyen előrejelzések a legjobb mutatói annak, hogy Horvátország nem csupán turisztikai desztinációként, de befektetési célpontként is vonzó.

Dubrovnik

Fotó: Pixabay

A horvát Turisztikai Minisztérium egyébként az idén is összeállította az elkövetkező évben várható turisztikai fejlesztésekre vonatkozó kérdőívet, mellyel a jövő évi befektetési terveket igyekeztek feltérképezni. A 2017. november végéig beérkezett adatok szerint 2018-ban mintegy 940 millió euró áramlik a turisztikai fejlesztésekbe. Az idegenforgalmi vállalatok mint egy 628 millió eurót szánnak az új projektekre, míg az állami szektor megyei, városi és települési szinten  311 millió euró fejlesztési pénzzel tervez. A beharangozott fejlesztések a magánszektorban elsősorban a szállodákat, a kempingeket, a hajós objektumokat, illetve egyéb szállásegységeket és turisztikai attrakciókat érintenek, míg az állami beruházások többek között a helyi látogatóközpontok, strandszakaszok, sétautak fejlesztését irányozzák elő. A beérkezett adatok szerint egyébként 2017-ben 817 millió eurót, 2016-ban pedig 676 millió eurót költöttel el turisztikai fejlesztésekre.

Jövőre kezdhetik meg az elmúlt időszak legnagyobb volumenű beruházásait, úgymint a dubrovniki Hotel Belvedere 900 millió kuna értékű fejlesztését, valamint az Arqaam Capital befektetési bank és a Four Seasons Hotels and Resorts által jegyzett mintegy 1 milliárd kuna értékű projektet a Hvar-szigeti Brizenica öbölben. Szintén jövőre várható, hogy a Maistra szállodavállalat egy 539 millió kunás beruházás eredményeképpen megnyitja az ötcsillagos rovinji Hotel Parkot. Jó néhány fejlesztést terveznek az Isztriai-félszigeten is, ahol a Valamar szállodavállalat a rabaci Girandella Resorton belül Maro Hotel néven nyitja meg legújabb szálláshelyét, illetve felújítja a Dubrovnikban működő Valamar Argosy-t, valamint a Poreč-i Valamar Pinia Suites objektumot. A Plava laguna jövőre kezdi el a Poreč-i Laguna Park szálloda és turistafalu rekonstrukcióját, míg az Istraturist Umag a Sol Umag hotel, valamint az AC Stella Maris kemping felújítására vállalkozott.

Horvátország szárazföldi részeit illetően a daruvári (Daruvarske toplice) Ivanov dom, az Arcadia melléképület, valamint a helyi Rehabilitációs kórházhoz tartozó ún. Svájci villa objektumok kerülnek felújításra és ennek eredményeképpen négycsillagos besorolást kapnak. A Prelog városkában működő Hotel Panorama 3-ról 4 csillagra vált és ezzel szálláshely kapacitása is bővül.