Horvátországban hétfőtől kinyitnak az éttermek és kávézók teraszai

Forrás: MTI

 2021. február 27. 11:04

Horvátországban hétfőtől kinyithatnak az éttermek és kávézók teraszai, és a zárt téri edzéseket is engedélyezik. Az éttermek és a kávézók nyitásával egyidejűleg visszaállítják a koronavírus-járvány miatti 14 napos karanténkötelezettséget is az országban.

Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója a karanténkötelezettség hosszabbítását azzal magyarázta, hogy korábban azért csökkentették le tíz napra a hatósági karantén időtartamát, hogy az egészségügyi dolgozók mielőbb visszatérhessenek a munkahelyeikre. Erre azonban nincs többé szükség, mert az egészségügyi dolgozók nagy része már megkapta a koronavírus elleni oltást.

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője elmondta: A vendéglátóhelyek reggel hattól este tíz óráig lehetnek nyitva, a vendégek azonban csak a teraszon tartózkodhatnak, a belső helyiségekben csak a személyzet lehet. Illemhely használata esetén a vendégeknek maszkot kell viselniük, ha belépnek a belső terekbe. A teraszon be kell tartani a három méter távolságot az asztalok között. A zenét nem engedélyezik, amit a miniszter azzal magyarázott, hogy a hangos zene mellett az emberek hangosabban beszélnek, ami miatt sokkal könnyebben terjed a vírus.

horvatorszag_123rf

A vendéglátóhelyek reggel hattól este tíz óráig lehetnek nyitva, a vendégek azonban csak a teraszon tartózkodhatnak

Fotó: 123rf.com

A zárt téri edzéseket illetően húsz négyzetméteren egy ember tartózkodhat, és kerülni kell az érintkezést. Példaként említette, hogy kosárlabda vagy foci esetében lehet erőnléti edzéseket tartani, lehet kapura lőni vagy kosárra dobni, de meccset nem lehet játszani. Tilos a közös helyiségek, így az öltözők és a zuhanyzók használata is.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 505 új fertőzöttet azonosítottak, s egy nap alatt 14 beteg halt bele a koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe. Kórházban 780 beteget ápolnak, közülük 73-an vannak lélegeztetőgépen.