Hungarikumok az országimázs szolgálatában

Szerző: Miskolczi Márk

Forrás: turizmus.com

 2023. június 28. 12:48

A Turizmus Bulletin 2023. évi 1. számában megjelent „A hungarikumok szerepe az országimázs formálásában” című tanulmányban Tőzsér Anett vizsgálta a hungarikumokban rejlő kiaknázatlan piaci lehetőségeket.

Azon turisztikai kínálati elemek nagy része, amelyek miatt érdemes Magyarországra látogatni, és amelyekre a szakmai szervezetek hangsúlyt helyeznek a kommunikációjukban, a hungarikumok gyűjteményében is visszaköszönnek.

A kutatás során szakirodalmi vizsgálat készült a hungarikumoknak az országimázs-formálásban betöltött szerepéről. A szerző a szakma képviselőivel félig strukturált interjúkat készített.

hungarikumok

A hungarikumokkal számolni kell a Magyarország-kép megalkotásánál

Fotó: Hungarikumok Gyűjteménye/Facebook

A 10 válaszadó szervezet képviselői főként agráripari és gasztronómiai termékeket neveztek meg a külföldiek számára a magyarsággal leginkább azonosítható hungarikumként. Az élelmiszeripari termékek közül leggyakrabban a gulyásleves, a tokaji bor, a tokaji aszú, az egri bikavér, a hízott libából előállított termékek, valamint a csípős és a csemege fűszerpaprika-őrlemény neve hangzott el.„Kiemelendő továbbá, hogy napjaink turizmusában a hungarikumok többsége még nem jelent kiemelt turisztikai vonzerőt, ugyanakkor számolni kell velük a Magyarország-kép megalkotásánál, sőt, a márkaépítés egyre hangsúlyosabb eszközeivé kell válniuk a közeljövőben” – áll a tanulmányban.

A szakértői interjúk arra is rámutattak, hogy a hungarikumok olyan hívószavak lehetnek, amelyek segítségével egymásra fűzhetők, összekapcsolhatók egyéb országszimbólumok és magyarságot reprezentáló értékek.

A kutatás eredményei a teljes tanulmányban olvashatók, mely a Corvinus Mobilitás és Turizmus Központ oldalán érhető el.