Idegenforgalmi adót terveznek Új-Zélandon

Forrás: turizmus.com

 2018. június 20. 13:57

Az elektronikus beutazási engedély bevezetésének költségeit a bevételekből akarják fedezni.

Új-Zéland bevándorlási minisztere, Ian Lees-Galloway közvélemény-kutatást kezdeményezett a kormány által javasolt 25-35 új-zélandi dollár összegű idegenforgalmi adóról, melyet az országba érkező turistáknak kellene fizetniük.

A befolyó adóból többek között az ETA, vagyis az elektronikus beutazási engedély bevezetését, illetve egy nagy biztonságú rendszer költségeit kívánják fedezni a vízummentességet élvező turisták beléptetésénél.

Új-Zéland vonzereje a természet

Fotó: turizmus.com

A tervezett adó nem vonatkozna az Ausztráliából és a Csendes-óceáni régióból (a Pacific Island Forum országai) érkező turistákra, a két évnél fiatalabb gyermekekre valamint az üzleti utazókra.

A konzultáció július 15-ével zárul, a végső döntés szeptemberre várható. Az adó bevezetésének legkorábbi időpontja november, míg az ETA eljárás beindítását 2019 közepére tervezik - tájékoztatott Sárdi Rezső, Új-Zéland tiszteletbeli konzulja.

Korábban Kanada is elhatározta, hogy követi az Egyesült Államok és Ausztrália példáját, és kidolgozta a saját Elektronikus Beutazási Engedély rendszerét (Electronic Travel Authorisation, ETA), melyen keresztül megkönnyíti a Kanadába való beutazást.

Kapcsolódó cikkek