10 százalékkal bővülhet idén a turizmus árbevétele

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 09. 13:53

Júniusban a kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele 13,3 százalékkal emelkedett – közölte a KSH. Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója szerint idén 10 százalékkal bővülhet a turizmus árbevétele.

Idén júniusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 3,7, a belföldi vendégek által eltöltötteké 3,8%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyeken.

A szezonális- és naptárhatás figyelembevételével a külföldi vendégéjszakák száma 2,2, a belföldi vendégéjszakáké 1,2%-kal bővült. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 13,3%-kal, 53,595 milliárd forintra emelkedett – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentésében.

 

A Balatonnál az országos átlagot meghaladóan nőtt a külföldi forgalom

A külföldi vendégek száma 5, a vendégéjszakáké 3,7%-kal nőtt az előző év hasonló időszakához képest. A szálláshelyekre érkezett 586 ezer vendég közel 1,5 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégéjszakák száma a panziók kivételével mindegyik szállástípusban emelkedett.

A vendégéjszakák több mint felét a Budapest–Közép-Dunavidék régióban töltötték a külföldi vendégek, 2,7%-kal többet, mint egy évvel korábban. A balatoni régióban 5,5%-kal nőtt a vendégéjszakák száma.

A belföldi vendégek körében a Balaton, Budapest-Közép-Dunavidék és Észak-Magyarország voltak a legnépszerűbb régiók

Fotó: pixabay

Visszaesés a Tisza-tónál

A belföldi vendégek száma 2,8, a vendégéjszakák száma 3,8%-kal bővült. A vendégek száma 698 ezer, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 1,6 millió volt. Ez utóbbi mutató értéke a szállodákban és a kempingekben nőtt, a panziókban, a közösségi szálláshelyeken és az üdülőházakban enyhén csökkent.

A belföldi vendégek körében a Balaton, Budapest-Közép-Dunavidék és Észak-Magyarország voltak a legnépszerűbb régiók. A vendégéjszakák száma a legalacsonyabb forgalmat realizáló Tisza-tó kivételével mindegyik turisztikai régióban bővült.

A szállodák szobakihasználtsága 1,1 százalékponttal, 65,8%-ra emelkedett. Az összes bruttó árbevétel folyó áron 13%-kal (54 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel közel 15%-kal (33 milliárd forintra) emelkedett.

A SZÉP-kártya-tulajdonosok 2,7 milliárd forintot fizettek a kereskedelmi szálláshelyeken, 58%-kal többet, mint tavaly júniusban.

Ilyen volt az első fél év

2019. január–júniusban az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyek által regisztrált vendégéjszakák száma 0,4%-kal nőtt és összesen 13 millió volt. A külföldi vendégek 0,8%-kal (6,7 millió), a belföldi vendégek 0,1%-kal (6,3 millió) több vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A szállodák szobakihasználtsága 0,1 százalékponttal, 57,2%-ra nőtt. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 8,9%-kal több, 237 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.

A kereskedelmi szálláshelyek főbb mutatóinak változása, 2019. június

Forrás: KSH

 

Guller Zoltán: Budapest jobban teljesített, mint Prága

A KSH legfrissebb adataira reagálva Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója pénteken az MTI-nek elmondta, hogy idén 10 százalékkal bővülhet a turizmus árbevétele, a szektor a magyar bruttó hazai termék (GDP) 11 százalékát adja, ezt a mutatót 2030-ra 16 százalékra kellene emelni.

Az MTÜ vezérigazgatója a KSH adataira hivatkozva kiemelte, hogy júniusban a szállásdíjbevételek 14,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, a szállodák szobakihasználtsága pedig közel 66 százalékos volt.

A vendég-, vendégéjszakák száma 2010 első hat hónapjához képest több mint 70 százalékkal, a szálláshelyek árbevétele pedig több mint 136 százalékkal nőtt.

Júniusban több mint 12 százalékkal több turista érkezett Kínából, Romániából közel 10 százalékkal és Ausztriából is több mint 9 százalékkal több volt a vendég. Az első hat hónapban Magyarországon a külföldi vendégéjszakák száma gyorsabban nőtt, mint Ausztriában, Budapest pedig jobban teljesített, mint Prága – jegyezte meg Guller Zoltán.

Kitért arra is, hogy az első hét hónapban, július végéig a SZÉP-kártya-feltöltés 146 milliárd forintot tett ki, míg egy évvel korábban 72 milliárd forintot töltöttek fel.