Idén is tavaszt karácsonyra!

Forrás: turizmus.com

 2017. november 21. 16:20

Magyarországi bemutatókban, hazai és nemzetközi sztárokban, igazi kulturális csemegékben a 38. Budapesti Tavaszi Fesztiválon sem lesz hiány. A 2018. március 30. és április 22. közti összművészeti programsorozatra a jegyértékesítés már elkezdődött.

Az 1981-ben indult Budapesti Tavaszi Fesztivál az elmúlt közel négy évtizedben Közép-Európa egyik legfontosabb művészeti seregszemléjévé vált, olyan nagy presztízsű, elismert programsorozattá, amely a nemzetközi művészeti szcéna kiválóságait és a hazai kulturális élet legjobbjait emeli programjába, és hozza el a magyar fővárosba – ezzel is erősítve a kulturális turizmust Budapesten – hangzott el a november 21-i sajtótájékoztatón, a Müpa Üvegtermében, ahol  a fesztivál Operatív Testületének elnöke, Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, valamint a testület tagjai, Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője és Bánhegyi Zsófia, a Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese beszéltek a fesztivál újdonságairól, valamint a turizmusra gyakorolt hatásáról.

A sajtótájékoztató résztvevői balról jobbra: Káel Csaba, Bán Teodóra és Bánhegyi Zsófia

Fotó: Mohai Balázs/MTI

A nemzetközi művészeti fesztiválok sorában a Budapesti Tavaszi Fesztivál erős kulturális márkaként olyan fesztiválokhoz és városokhoz csatlakozik, mint Avignon, Aix-en-Provence, Montpellier, Edinburgh, a térségben pedig a Prágai Tavasz és a Bécsi Ünnepi Hetek, miközben őrzi és építi saját karakteres arculatát. „Fontos stratégiai döntés volt, hogy erősíteni kell az együttműködéseket, keresni kell a koprodukciók lehetőségét. A budapesti kulturális helyek és a város nagyméretű összefogása, szép közös munkája a fesztivál” – hangsúlyozta Káel Csaba, valamint kiemelte a fesztivál turisztikai vonzerejét, hiszen az elmúlt évek hagyományait folytatva 2018-ban is a Müpa, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ és a Magyar Turisztikai Ügynökség együttműködésében valósul meg a rangos eseménysorozat.

Bán Teodóra elmondta, a Budapesti Tavaszi Fesztivál mára Európa egyik legjelentősebb tavaszi fesztiváljává vált. Fontos szempont, hogy minél szélesebbre nyissák a kaput, a fesztivál ma már – Budapest jelentősebb kőszínházai mellett – jelen van a független alternatív teátrumokban, kisebb koncerttermekben, közösségi házakban, múzeumokban, galériákban, sőt az utcán is.

Brecht: A szecsuáni jólélek - a Theater Heidelberg és a Katona József Színház bemutatója

Fotó: Sebastian Buhler

Világszerte mind több turista keresi a helyi értékeket, kívánja felfedezni a helyi kultúrát, ezért a kulturális turizmus a magyar turisztikai stratégia egyik kiemelt területe, s ebbe jól illeszkedik a mára minőségi branddé nőtt Budapesti Tavaszi Fesztivál is, amely versenyképes szereplővé teszi Budapestet a nemzetközi turizmus térképén – emelte ki Bánhegyi Zsófia.

A tavaszi fesztivál műfaji sokszínűsége a kezdetektől fogva alapérték: a nagyszabású hangversenyek és klasszikus zenei kamarakoncertek mellett számos opera, könnyűzenei és jazzkoncert, táncelőadás, színházi és képzőművészeti program várja a közönséget – közel 40 helyszínen, több mint 150 eseményre válthatunk jegyet, s akár már a karácsonyfa alá is tehetjük szeretteinknek.

A fesztivál minden évben több tematika, évforduló, fontos motívum köré épül: Liszt Ferenc alakja és művészete évről-évre központi szerepet tölt be, 2018-ban csodálatos oratóriuma, a Szent Erzsébet legendája nyitja meg a programok sorát. Bemutatóval ünneplik a 100 éve született Leonard Bernsteint: A Quiet Place című művét a Neue Oper Wiennel közös produkcióként adják elő.

A programok sorában kiemelt szerepet kap a zongora: a hangszerben rejlő páratlan lehetőségeket olyan virtuózok mutatják meg, mint korunk egyik legnagyobb előadóművésze, Martha Argerich, a fiatal zongoracsillag, Danyiil Trifonov a Grammy-díjas izraeli–amerikai zongoraművész, Yefim Bronfman és a kínai származású, extravagáns zongoravirtuóz Yuja Wang.

Hotel Paradiso a Familie Flöz előadásában

Fotó: Simona Fossi

A 2016-os átütő siker után visszatér a groteszk és gyönyörű maszkok társulata, a szenzációs Familie Flöz. A Grammy-díjas jazzikon, Kurt Elling Passion World című albumának dalaiból válogat majd a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadán. A táncművészet szerelmeseinek korunk ünnepelt koreográfusa, a brit Wayne McGregor legfrissebb, Autobiography című előadását hozza el Budapestre. (A gazdag programkínálatot lsd. bővebben, a fesztivál honlapján: www.btf.hu.)

 


Kapcsolódó cikkek