Idén kétszer több a tanyafejlesztési program keretösszege

Forrás: MTI

 2019. július 07. 17:05

A tanyafejlesztési program keretösszegén belüli arányokat úgy állapították meg, hogy a tanyagazdaságok és a tanyákon élők több forrást kaphassanak, mint az önkormányzatok.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ugyanis a tanyagazdaságok forrásigénye nagyobb – mondta Kis Miklós, az Agrárminisztérium (AM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára az M1 tévécsatornán.

Az önkormányzatok a tanyagondnoki szolgálathoz szükséges eszközök vásárlásához 2 millió forint támogatásra pályázhattak, a külterületeken lévő közösségi terek építéséhez pedig legfeljebb 4 millió forintra.

Ha egy önkormányzat korábban már kedvezményezett volt, az nem zárta ki, hogy újra pályázzon, hiszen több olyan tanyás térség is lehet a külterületén, amelyet fejleszteni kíván – mutatott rá az államtitkár.

A kormány 2011-ben indította el a tanyafejlesztési programot

Fotó: agrarszektor.hu

A kormány 2011-ben indította el a tanyafejlesztési programot, amelynek idei keretösszege 2,4 milliárd forint, duplája a tavalyinak.

Alapvető érdek, hogy az infrastrukturális fejlesztések megvalósulhassanak, az egész nemzeti tanyaprogram azért indult el, hogy a tanyasi életforma megmaradjon, az ott élők, gazdálkodók élete könnyebb legyen – hangsúlyozta az államtitkár.