Idén nyáron is tarolt a fesztiválturizmus

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 02. 14:17

Két év kihagyás után ezen a nyáron ismét a fesztiváloké volt az egyik turisztikai főszerep Magyarországon. A nagy, többnapos rendezvények továbbra is népszerűek hazánkban, melyet a szállásfoglalási adatok emelkedése is bizonyít – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Magyarország egyik legsikeresebb, nemzetközi szinten is elismert turisztikai terméke a fesztiválturizmus. Ezért is kiemelten jelentős, hogy idén ismét megnyithatták kapuikat − a belföldi és külföldi látogatók előtt egyaránt − a legnépszerűbb hazai fesztiválok. A legismertebb hazai rendezésű események, mint a VOLT Fesztivál, a Balaton Sound, a Fishing on Orfű, a VeszprémFest, az EFOTT, a Campus, vagy a Sziget Fesztivál idén is számos hazai és külföldi vendéget mozgattak meg országszerte.

A nyári szezont Nyugat-Magyarország legismertebb fesztiválja, a VOLT nyitotta, amely  június 21–25. között fogadta közönségét. Az ötnapos esemény alatt 15 ezer vendéget és 20 ezer vendégéjszakát regisztráltak a soproni szálláshelyeken, ami közel négyszerese volt az előző évi júniusi hasonló időszaknak. Kiemelkedő volt a növekedés a belföldi vendégek esetében, hiszen a szálláshelyeken regisztráltak 95 százaléka hazai látogató volt.

Az idei Sziget ideje alatt érkező 143 ezer vendég 274 ezer vendégéjszakát töltött el a főváros szálláshelyein

Fotó: 123rf.com

A legnépszerűbb Balaton parti fesztivált, a Balaton Soundot – amely idén a B my Lake-nek is otthont adott − június 29-e és július 2-a között tartották. A rendezvény ideje alatt 30 ezer vendégéjszakát regisztráltak Zamárdiban, ami közel ötszörösét jelentette az egy évvel korábbi, hasonló időszak alatt eltöltött vendégéjszakáknak. A külföldi vendégéjszakák dinamikus emelkedésének köszönhetően a fesztivál idején Zamárdiban a vendégéjszakák több mint fele, 52%-a külföldiektől származott.

Az elsősorban alternatív és underground élőzenei produkciók rendezvényeként számontartott Fishing on Orfű alatt (június 29.– július 1.) 16 ezer vendégéjszakát regisztráltak az esemény helyszínén, Orfűn. Az idei adatok szerint több, mint négyszer annyian foglaltak szállást a Baranya megyei településre a fesztivál ideje alatt, mint tavaly.

Július 11–16. között rendezték meg a VeszprémFestet a királynék városában, Veszprémben. A rendezvény ideje alatt több mint 6 ezer vendégéjszakát regisztráltak, ami 5%-kal több az egy évvel korábbihoz képest.

Az EFOTT-ra tavaly augusztust követően, idén július 13–17. között került sor Sukorón, a Velencei-tó partján. A rendezvény ideje alatt 7900 vendégéjszakát regisztráltak a település szálláshelyein, ami negyvennégyszerese volt az egy héttel korábbi, azonos időszak alatt eltöltött vendégéjszakáknak.

A Campus fesztivált Debrecenben, hagyományosan a Nagyerdei Stadion mellett tartották július 20–24. között. A rendezvény ideje alatt 13 ezer vendégéjszakát regisztráltak, ami 10%-kal több az egy évvel korábbiakhoz képest.

A fesztiválszezont a Sziget zárta a budapesti Hajógyári-szigeten augusztus 10–15. között. Az ötnapos esemény alatt 143 ezer vendég 274 ezer vendégéjszakát töltött el a főváros szálláshelyein, ami kétszerese az előző év augusztusi hasonló időszaknak.

Az egyes fesztiválok turisztikai hatásairól további, részletes elemzéseket olvashatnak az igyutazunk.hu turisztikai információs portálon – hívja fel a figyelmet az MTÜ.