Így készül Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosaként a nyárra

Forrás: turizmus.com

 2020. június 22. 16:57

Filmmel, könnyű és klasszikus zenével, kortárs tánccal és irodalommal készül a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa projekt az idei nyárra.

Az idei turisztikai szezonra számtalan eseményt terveztek, ezzel is megkezdve a felkészülést 2023-ra. Sajnos az élet közbeszólt, de köszönhetően a térség aktív programszervezőinek a régió és a város EKF-es eseményei nagyrészt megvalósulhatnak.

„Olyan helyi eseményszervezőkkel kezdtük meg a közös munkát, akik magukénak érzik az Európa Kulturális Fővárosa program értékeit, így azonos célért dolgozhatunk velük. Számunka az a legfontosabb, hogy Veszprém és a Balaton az ország és Európa új kreatív és kulturális régiójává váljon. A saját szervezésű eseményeink is minden esetben az EKF program céljait hivatottak szolgálni. Az első ilyen nagyszabású rendezvényünk, ami már a Balatont is érinti, a Filmpiknik, amivel szeretnénk újra meghonosítani a régióban a filmet mint művészeti ágat”– mondta Navracsics Tibor az EKF program kormánybiztosa.

Navracsics Tibor, az EKF program kormánybiztosa

Fotó: Veszprém-Balaton 2023 Zrt.

A Veszprémi Utcazene Fesztivált, a megszokott júliusi időpont helyett augusztus 26. és 29 között szervezik majd meg. Az Utcazene minden évben a veszprémi nyár egyik csúcspontja, ahol tömegek árasztják el az utcákat, hogy megnézzék a világ minden tájáról idecsábított zenészeket. A fesztivál fő koncepciója ugyanis az, hogy világsztárok tehetségével és zenei tudásával megáldott utcai produkciókat mutat be különösebb stílusbéli megkötések nélkül, így gyakorlatilag garantált, hogy a vendégek új kedvencekkel távoznak majd a városból. A nemzetközi utcazene sztárok esti fellépéseit a délutáni műsorsávban a magyar tehetségek versenye előzi meg.

A Rozé, Rizling és Jazz Napokat idén 10. alkalommal, szintén új időpontban rendezik meg augusztus 16. és 23. között a veszprémi Óváros téren. Az eredetileg az idén sajnos elmaradó VeszprémFest kísérőrendezvényeként induló eseményen a Balaton környéke kiváló borászatainak kínálatát, kézműves ételeket, a hazai jazz élet és a jazzel határos műfajok fiatal képviselőit ismerhetik meg a gasztrokulturális élményekre vágyók.

A Kőfesztet tavaly még csak Kővágóörsön szervezték meg, de 2020-tól hat másik Káli-medencebéli falu is csatlakozott. A falvakon átívelő programok tematikában és időrendben is egymásra épülnek majd az augusztus 27. és 29. között látogatható fesztiválon. Az összművészeti eseményen a folklór a főszereplő, de az érdeklődők bőven találnak, könnyűzenei, színházi és irodalmi programokat is.

A Veszprém-Balaton Filmpiknikre (szeptember 3. és 5. között) több ezer embert várnak a szervezők. A hangulatos szabadtéri és városi helyszínekkel szeretnének kellőképpen izgalmas közeget teremteni annak érdekében, hogy a magyar filmek és a közönség a járvány után újra egymásra találhasson, éppen ezért a vetítések ingyenesek lesznek.

Az Utcazene Fesztivál minden évben a veszprémi nyár egyik csúcspontja

Fotó: Veszprém-Balaton 2023 Zrt.

Veszprém és a Bakony-Balaton régió kulturális kínálata tradicionálisan gazdag, így az Európa Kulturális Fővárosa program szervezőinek sok más eseménnyel is lehetősége nyílik a közös munkára.

A nyár végén és ősszel együttműködnek majd az Auer Lipót Nemzetközi Zenei Fesztivállal, aTÁNC Fesztiváljával, a Salvatore Quasimodo Költőfesztivállal és a Music Hungary Konferenciával is.

A Zene Világnapján, október 1-én Veszprém zenei együtteseinek közös hangversenye idén 14. alkalommal kerül megrendezésre a Lovassy László Gimnáziumban, Veszprém Város Vegyeskara és Rózsa Mária alapítvány szervezésében.

Elkészült az EKF új weboldala, amit a veszprembalaton2023.hu címen érhetnek el az érdeklődők, ahol a program fejlesztéseiről, eseményeiről, civil és önkéntes aktivitásairól tájékozódhatnak.