Így segítené a bajba jutott vendéglátó és turisztikai kkv-kat a BKIK

Forrás: turizmus.com

 2021. február 03. 18:38

Összehangolt kormányzati, önkormányzati és vállalati cselekvési programot szorgalmaz a koronavírus által leginkább sújtott kkv-szektor megsegítéséért a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK).

A BKIK szerint Budapesten is eredményre vezethetne a Székesfehérváron a közelmúltban bejelentett, a kormányzati segítséget egyes önkormányzati díjak elengedésével kombináló intézkedéscsomaghoz hasonló összefogás – derül ki a turizmus.com-hoz eljuttatott közleményből.

A kamara a fővárosi és kerületi önkormányzatok számára több intézkedést is javasol. Ezek között szerepel minden budapesti önkormányzati tulajdonban lévő kisvállalkozó által üzemeltetett vendéglátóhely teljes bérleti díjának elengedése visszamenőleg 2020. november 1-től a korlátozások végéig. Továbbá minden budapesti kerületi önkormányzat engedje el a teljes 2021-es évre a közterületfoglalási díjat azon vendéglátóhelyek esetében, amelyeket a válság által leginkább érintett vállalkozó üzemeltet.

Ugyancsak Székesfehérvár mintájára javasolják a Budapesti Válságkezelő Alap felállítását 500 millió forint fővárosi és 500 millió forint kerületi forrásokból, amelybe a kisvállalkozói iparűzési adókedvezménnyel élni nem kívánó budapesti vállalkozások a megtakarított összeget vagy a válság ellenére jól prosperáló, és a többi vállalkozással szolidaritást vállaló vállalkozók adományukat befizethetik akár konkrét megsegítendő válság sújtotta kisvállalkozást is megnevezve.

Összehangolt támogatást javasol a kamara a bajba jutott kkv-k segítésére

Fotó: 123rf.com

A BKIK a kormány számára javasolja egyebek mellett az állami bértámogatások kiterjesztését a vendéglátáshoz és turizmushoz kapcsolódó és hasonlóan rendkívüli mértékben sújtott üzletágakban tevékenykedő vállalkozásokra részére (például idegenvezetők, személyszállítók), a NAV végrehajtások felfüggesztését, a jelentős bevétel-kieséssel sújtott katás vállalkozók havi tételes adójának 50 százalékának elengedését, valamint egy "SOS Válságtúlélő és Újraindulási" azonnali hitelprogram kidolgozását.

A kamara továbbá azt is javasolja, hogy az üzleti célra kiadott ingatlanok esetében a bérbeadó adjon a visszaeséssel arányos bérletidíj-engedményt a válság sújtotta bérlőknek. Úgy vélik, a kormány, tekintettel a vészhelyzetre, rendelettel szabályozhatja a köz- és magánszféra ingatlanbérbeadását a válság sújtotta szektorok kis- és középvállalkozói részére, oly módon, hogy a nyitás utáni legalább három hónapos időszakra is kedvezmény adását írja elő.

A BKIK segítene ezen javaslatcsomag végrehajtási akcióterveinek kidolgozásában, emellett egy, a válságba jutott vállalkozásokat az üzleti szféra összefogásával segítő javaslatcsomagon is dolgozik – írták a közleményben.