Ilyen lesz a megújuló Citadella – izgalmas látványterveket kaptunk

Forrás: turizmus.com

 2021. április 22. 14:02

A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd most megkezdett megújítása 2023-ig tart. Több helyen új átjárók nyílnak, így az erőd nyitottabb és természetközelibb lesz. Új kilátóteraszokat is kialakítanak, ahonnan élvezni lehet a páratlan panorámát.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a Citadella és közvetlen környezete kiemelt kormányzati beruházás keretében születik újjá.

Az építkezés előkészítése a terület állapotfelmérésével és átfogó régészeti kutatásával kezdődött, melynek során előkerültek a föld alól római és török kori érmék, a 19. századi Csillagda alapjai és egy Európában is ritkaságnak számító első világháborús légvédelmi ágyútalp. A leletek biztonságba helyezése után kezdődhettek meg az egykori erőd építési munkálatai – közölte a Várkapitányság.

Egy látványos lépcsősor segítségével a látogatók a Szabadság-szobor felől könnyen megközelíthetik majd az erődöt

Fotó: Várkapitányság

A munka 2022-ig tartó első ütemében elvégzik az erőd külső falainak rekonstrukcióját és a belső udvarának rendbetételét. A munkálatoknak köszönhetően a zöldfelület a másfélszeresére, 20000 négyzetméterre nő a megújuló Citadellán. Az erődfalon belül egy új, több mint 6000 négyzetméteres közpark lesz, amelyben tó, kávézó és egy 35 méter magas magyar zászló is várja majd a látogatókat.

Új kilátóteraszokat is kialakítanak, ahonnan élvezni lehet a páratlan panorámát

Fotó: Várkapitányság

Az erődön több helyen új átjárók nyílnak majd, így nyitottabb, természetközelibb lesz, mint korábban. A falak átvágásával a kiegyezés utáni népharag fűtötte, 1899-ben megkezdett bontás most szimbolikusan folytatódik, így szabadabbá válik az erőd, és a Gellérthegy két oldala között is egyszerűbb lesz az átjárás – fogalmaz a közlemény. Az erőd keleti oldalán egy látványos lépcsősort alakítanak ki, aminek segítségével a látogatók a Szabadság-szobor felől könnyen megközelíthetik az erődöt.

A felújítások után számos köztéri elem szolgálja majd a látogatók kényelmét

Fotó: Várkapitányság

Új kilátóteraszok is létrejönnek, ahonnan a Citadellára látogatók a jövőben élvezhetik majd a különleges panorámát. Az északi bástyáról az Erzsébet hídra és a pesti oldalra, a keleti teraszról a Szabadság hídra, a déli bástyáról Kelenföldre, míg az ágyútorony épületének tetőteraszáról a Margitszigetre, a Budavári Palotára és a Széna térre lehet rálátni.

A második ütemben, az ágyútoronyban több mint 1700 négyzetméteren, a magyarság szabadságküzdelmeit bemutató látványos, vonzó és inspiráló állandó kiállítás készül a Szabadság Bástyája címmel. A kiállítás 2023-ban lesz majd látogatható.

A zöldfelület a másfélszeresére, 20000 négyzetméterre nő a megújuló Citadellán

Fotó: Várkapitányság

A Várkapitányság felhívja a figyelmet, hogy a most megkezdett munkálatok ideje alatt az erőd körüli sétány és a Szabadság-szobor előtti terasz nem látogatható. A hegy tetejére a Gellért tér felől kerülőúton lehet felérni, amelyet az ösvények, hegyi utak elágazásánál kihelyezett tájékoztató táblák mutatnak majd. A panoráma az autóparkoló melletti, északi kilátópontról továbbra is élvezhető.