Ilyen volt a CheckINN Turisztikai Innovációs Hub 2021-es éve – videó

Forrás: turizmus.com

 2022. május 03. 16:41

A tavalyi esztendő újabb mérföldkövet jelentett a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány ernyőmárkája, a CheckINN Turisztikai Innovációs Hub számára, melyről egy rövid összefoglaló videót is megtekinthetett a május 1-jei Turizmus Szezonnyitó Gálán részt vevő szakmai közönség.

A fiatalokat és a turizmus innovatív fejlesztéseit megcélzó program keretein belül újabb projektek indultak és a korábbi éveknél még nagyobb célközönséget érhettek el a különböző, CheckINN márkával fémjelzett események. A 2019-ben alapított Turisztikai Innovációs Hub céljai azonban továbbra sem változtak: olyan ötleteket és projektterveket felkutatni és piaci integrációjukat segíteni, amelyek pozitív, fejlesztő hatással lehetnek a turizmusra.

 

Állásportál

Emellett a CheckINN maga is igyekezett innovatív szolgáltatások bevezetni. 2021 májusában elindult a CheckINN Állásportál, amely Magyarország első, kifejezetten turisztikai álláskeresésre és álláskínálásra létrehozott online platformja. Az új rendszer az indulási szakasz után hamar folyamatosan gyarapodó felhasználóközönséget tudott szerezni magának, ezt jól mutatja, hogy kevesebb, mint egy év alatt már több mint 2500 regisztrációt könyvelhetett el az oldal. A portálon 700 állásajánlat jelent meg az elmúlt egy évben, ezekre pedig összesen 150 jelentkezést nyújtottak be a portálon keresztül.

 

Ugyancsak ebben a hónapban elindult az első CheckINN Startup Program a Startup Campus Zrt.-vel történő együttműködésben. A programba közel 50, ötlet vagy prototípus fázisban lévő csapat nyújtotta be jelentkezését, melyek közül hat üzleti fejlesztési mentorálásban is részesült.

 

Fesztiválszervező verseny

Vadonatúj koncepcióként mutatkozott be 2021 nyarán a CheckINN feszt nevezetű fesztivál- és rendezvényszervező verseny. A pályázat célja turisztikai vonzerőépítés volt a turizmus szempontjából árnyékos területeken, illetve a szezonálisan kevésbé frekventált időszakokban, ezzel egy teljesen új, innovatív és egyedi lehetőséget biztosítva a fiatal hallgatók számára, hogy háromfős csapatokba szerveződve megálmodják és a papíron kialakítsák álmaik fesztiválját.

Az ilyen célú terveikben pedig a rendezvény és fesztiválszervezési szakma elitjétől kaptak segítséget: mentorként és bírálóként egyaránt számíthattak Oszkó-Jakab Natáliára, a Művészetek Völgye fesztiváligazgatójára, Valde Orsolyára, a Paloznaki Jazzpiknik alapítójára, Lobenwein Norbertre, a Volt Produkció fesztiváligazgatójára és Muraközy Péterre, a Veszprémi Utcazene Fesztivál szervezőjére, az Európa Kulturális Fővárosa 2023 projekt operatív vezetőjére. Az újdonságként ható koncepció úgy tűnik sokak figyelmét felkeltette, hiszen csaknem 100 fő vett részt a pályázaton, melyen végül négy darab háromfős csapat ért el első helyezést saját kategóriájukban.

 

Szakmai workshop

2021 szeptemberében lezajlott az első CheckINN UP szakmai workshop. A találkozó tematikája a turizmus digitalizációja és ennek szerepének bemutatása volt itthoni jó gyakorlatokon és meghatározó példákon keresztül. Az eseményen élőben a helyszínen 130 szakmai vendég hallgatta és tekintette meg az előadásokat, az online közvetítésre pedig 500 fő csatlakozott be. Az említett jó gyakorlatok és a meghívott előadó cégek szakmai tartalmaira egy külön nyomtatott számot is készített a Turizmus.com szerkesztősége, ez az olvasott forma mellett podcast formátumban is elérhetővé vált.

 

Turisztikai Innovációs Verseny

Szintén nem maradt el a tavalyi esztendőben sem a CheckINN zászlóshajó projektje, a Turisztikai Innovációs Verseny, melyre a többi versenykoncepcióhoz hasonlóan háromfős csapatok jelentkezhettek, hogy elnyerjék a csapatonkénti hárommillió forintos fődíjakat.

A 2021-es Turisztikai Innovációs Verseny nyertesei

Fotó: CheckINN

A projekteket a 2021-es kiadásban is olyan szakemberekből álló stáb bírálta el, akik egyrészt a turizmuson belül is komoly szakmai múlttal rendelkeznek, másrészt visszatérő bírálóként a CheckINN versenyek értékelésében is tapasztalatot szereztek már.

A Nemzeti Tehetség Program támogatását élvező versenyen a két forduló végezetével három csapat szerezte meg az első helyezést.

Az innovációs turisztikai projektek és események töretlenül folytatódnak 2022-ben is.

Nézze meg az alábbi összefoglaló videóban, mi mindent csinált a  CheckINN csapata 2021-ben!