Indul a Városmajor nyílt tervezési pályázata

Forrás: turizmus.com

 2022. január 04. 10:07

A Budapest Fejlesztési Központ és a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár nyílt tervpályázatot hirdetnek, melynek célja, hogy Buda legrégibb parkja jó minőségű, gondozott zöldfelületekkel, összefüggő vízfelülettel, minőségi futókörrel szülessen újjá.

Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a Budapest Fejlesztési Központtal közösen nyílt tájépítészeti tervpályázatot hirdetnek a Városmajor megújítására.A pályázaton bárki elindulhat, a pályaműveket a szakmai zsűri anonim módon, az egyes tervek alkotóinak ismerete nélkül bírálja el.A tervpályázat a Városmajor megújításának első lépése. A projekt végső célja, hogy Buda legrégibb parkja jó minőségű, gondozott zöldfelületekkel, összefüggő vízfelülettel, minőségi futókörrel, tágas kutyafuttatóval és megújult utcabútorokkal tagolt zöld szigetként szülessen újjá.

Itt az idő, hogy Buda legrégebbi parkja megújuljon! – írta Fürjes Balázs.

varosmajor

A pályázaton bárki elindulhat, a pályaműveket a szakmai zsűri anonim módon bírálja el

Fotó: Fürjes Balázs/Facebook

A fejlesztés keretében bővítik a park zöldjét, összefüggő vízfelületet terveznek, erősítve a séta- és pihenőkerti funkciókat. A jövőben nem lehet majd autóval behajtani a parkba, vagy a Major zöldjében parkolni.

Megújítják a játszótereket, új utcabútorokat helyeznek le. A környék legváltozatosabb játszótere lesz itt, több korosztály számára használható játékokkal, pelenkázóval felszerelt mosdóval.

Rendbe teszik a park bejáratait, újragondolják a belső ösvényeket. A belső úthálózatot úgy építik át, hogy az a gyalogosoknak és a futóknak is kényelmes legyen. A szomszédos Vérmezővel pedig új gyalogos és kerékpáros kapcsolatokat is kialakítanak.

Lesznek tematikus parkrészek. A sportolni vágyók számára meghosszabbítják, szélesítik és jobb minőségűvé teszik a futókört, az idősebbeknek csendesebb pihenőtereket alakítanak ki. Kutyás élményparkot is létrehoznak.

A közbiztonság érdekében jó minőségű közvilágítással, parkőrökkel és kamerarendszerrel látják el Városmajort.

Az alapok és a részletek kidolgozásában szoros az együttműködés Pokorni Zoltánnal, a kerület polgármesterével, a Városmajori Parkbarátok Egyesületével és civilekkel is. A terveket elbíráló szakmai zsűri elnöke Fürjes Balázs, társelnökként Jámbor Imre, Mőcsényi-díjas tájépítész-professzor segíti a munkát, de a bírálatban részt vesz a Fővárosi Önkormányzat főépítésze, Erő Zoltán és főtájépítésze, Bardóczi Sándor is. A zsűri tagjai ezen kívül Hapszné Tarcsafalvi Eszter kerületi főépítész, Unger Zsuzsa, a Városmajori Parkbarátok Egyesületének elnöke és Puskás Peti énekes, aki a Woodapest faültető egyesület alapítója – olvasható a posztban.