„Indulj el!” néven rajtol az aktív turizmus tavaszi kampánya

Forrás: turizmus.com

 2021. március 18. 09:57

Kirándulásra és a nemzeti parkok megismerésére hív az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ.

Az elmúlt időszakban – valószínűleg a járvány hatására is – egyre többen járják a természetet. Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ a tavaszi kampányában a nemzeti parki igazgatóságokkal együttműködve 50 könnyű túrát tervezett meg, amelyek kevésbé látogatott helyekre kalauzolják el a kirándulni vágyókat.

Tarcali bányató Tokaj környékén

Fotó: AÖFK

A kampány célja, hogy új lendületet adjon az országjárásnak, illetve a nemzeti parkok olyan természeti kincseit ismerjék meg a természetbe vágyók, ahol elkerülhetik a tömeget, biztonságosan pihenhetnek, miközben izgalmas új útvonalakat fedezhetnek fel.

A korlátozások feloldásával a turistaházak és a természetközeli élménylehetőségek bemutatásával fog folytatódni a kampány.

Hortobágyi halastavak

Fotó: AÖFK

Magyarország tíz nemzeti parkja rendkívüli munkát végez a természet megóvása és az élővilág közönségnek történő bemutatása érdekében. Ezért az „Indulj el!” kampány kiemelten kezeli ezeket a védett területeket. Az aktivmagyarorszag.hu honlapra 50 új kirándulási javaslat került fel, melyeket a nemzeti parkok ajánlanak. Ezek között számos könnyű, családbarát, 10 km alatti túra szerepel, hogy akár a legkisebbek is végig tudjanak járni egy-egy szép útvonalat.

Báránypirosító tanösvény

Fotó: AÖFK

A célpontok a legtöbb esetben nem a legismertebb desztinációk. Nagyon sok ilyen van hazánkban, viszont ezeket a helyeket kevesen látogatják. Itt nem alakul ki tumultus a hétvégéken sem, így ezek a túrák a járvány szempontjából is biztonságosnak mondhatók. A kampány az egész ország természetkedvelő közönségét célozza, hiszen a Felső-Tisza vidékén vulkántúrára indulhatunk, a Bükkben pedig egy hegy belsejéből tárul elénk a gyönyörű panoráma. Ugyanakkor a nyugati országrész lakói is találhatnak maguknak izgalmas útvonalakat, például elfeledett tanúhegyet vagy különös szoknyás haranglábakat fedezhetnek fel.

Velencei-hegység, Pandúr kő

Fotó: AÖFK

A kampány a honlapon található kirándulások mellett további szemléletformáló és edukációs eszközökkel kívánja népszerűsíteni a felelős és fenntartható természetjárást. Számos kiadvány fog megjelenni, amelyben egy-egy térség aktív megismerését teszik lehetővé. Március 22-étől pedig „Tavaszi nagytakarítás – tisztítsuk meg a természetet!” címmel indul akció, amelyben a természet tisztántartására, megtisztítására hívják a természetbe vágyókat.

A kampány videója az Aktív Magyarorszá Facebook-oldalán és itt tekinthető meg: