Ingyenesen képezne magyar idegenvezetőket Kína

Forrás: MTI

 2019. október 25. 10:59

Kína magyar idegenvezetők díjmentes kínai szakmai és nyelvi képzését ajánlotta fel, ami rendkívüli lehetőséget biztosít a két ország turisztikai kapcsolatainak bővítésére.

Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár – aki Kína és 17 kelet-közép-európai állam között létrejött együttműködés turisztikai fórumán vett részt a lett fővárosban – elmondta, hogy a turisztikai területen Magyarország koordinátori szerepet tölt be az együttműködésben.

Magyarország elvégezte „házi feladatát”, hiszen 2010-hez képest 11,5 százalékról 3,4 százalékra csökkentette a munkanélküliség arányát, államadósságát 83 százalékról 70 százalék alá mérsékelte, továbbá 5 százalékos a gazdasági növekedése. Kína nem véletlenül figyelt fel a közép-európai régióra, amelynek gazdasági növekedése tavaly az uniós átlag kétszeresét tette ki – hangsúlyozta az államtitkár.

Tavaly 250 ezernél több kínai turista érkezett Magyarországra

Fotó: Pixabay

Menczer Tamás emlékeztetett: tavaly a 2010-esnél hatszor több, 250 ezernél több kínai turista érkezett Magyarországra, Kína magyarországi befektetéseinek értéke pedig 4,5 milliárd dollárt tesz ki, a legtöbbet a régióban. Ezzel párhuzamosan a Kínába irányuló magyar export megduplázódott 2010 óta, és elérte a 2,3 milliárd dolláros értéket..

A magyar államtitkár a rendezvény ideje alatt kétoldalú találkozókon is részt vett. Elmondta, Lo Su-kang kínai kulturális és turisztikai miniszter – kizárólag Magyarországnak – idegenvezetők díjmentes kínai szakmai és nyelvi képzését ajánlotta fel.