InPUT: Akcióprogram segítené az ukrán turizmus újraindulását

Forrás: turizmus.com

 2022. december 14. 19:37

Ukrajna népének ítélték oda idén az Európai Parlament által alapított Szaharov-díjat, amelyet 1988 óta az emberi és alapvető jogok védelme érdekében fellépő személyek, illetve csoportok kapnak meg. Erre a napra időzítették az InPUT nevű EU–ukrán kezdeményezés elindítását is.

A Szaharov-díjat szerdán adták át az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén az ukrán kormány és az ukrán civilek képviselőinek.

Erre a napra időzítették az InPUT nevű EU-ukrán kezdeményezés elindítását is – erről Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, az EP közlekedési és turizmus bizottságának alelnöke, az InPUT akcióprogram kezdeményezője tett bejelentést Strasbourgban. Az „InPUT – Industry of Peace for Ukrainian Tourism" elnevezésű program az európai turisztikai szervezetek összefogását és koordinációját jelenti az ukrán turisztikai szektor megsegítése érdekében.

Kijev számos műemlékeinek egyike a Szent András-templom

Fotó: 123rf.com

„Ukrajnának segítség kell ahhoz, hogy amint véget ér a háború, a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban megindulhasson a helyreállítás, a lerombolt közlekedési és turisztikai infrastruktúra újjáépítése. Arra van szükség, hogy Ukrajna a háború vége után mielőbb visszakerüljön a kedvelt és értékes turisztikai desztinációk térképére. Az InPUT akcióprogram ehhez gyűjti a szakmai támogatókat" – fogalmazott lapunkhoz eljuttatott közleményében Ujhelyi.

Az EP-képviselő elmondta, hogy Mariana Oleskivvel, az ukrán állami turizmusügynökség vezetőjével együttműködve hívták életre az InPUT-ot, amelyhez több mint 80 turisztikai és a turizmus ágazattal összefüggő szakmai szervezet kapcsolódását kérték, így várják többek között az ENSZ turisztikai világszervezetének (UNWTO) együttműködését is.