Ismét díjazzák a legfenntarthatóbb turisztikai vállalkozásokat

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 21. 15:13

Szeptember 25-ig jelentkezhetnek a turisztikai cégek társadalmi felelősségvállalásuk bemutatásával a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány és a Magyar Turisztikai Ügynökség által meghirdetett CheckINN Green pályázatra.

Bár a járványhelyzet új nehézségek elé állította a turisztikai szektort, a fenntarthatósági és társadalmi felelősségvállalási szempontok most még jobban fókuszba kerültek. A jövőt szem előtt tartva döntött úgy a két turisztikai szervezet, hogy idén ismét díjazzák a legkiválóbb ötleteket.

Az MTSZA elnöke, Princzinger Péter a Trend FM műsorában elmondta, a CheckINN Green díjjal a társadalmilag és gazdaságilag is jól működtethető projekteket díjazták az ökoturisztika és a fenntartható turizmus területén. Nem feltétlenül lehet mindig újat mutatni a szektorban, de ez nem is elvárás – fogalmazott. Princzinger Péter szerint a fenntarthatóságnak önmagában alapvető szemléletnek kellene lennie, ezt próbálják elültetni a múzeumok, szállodák és utazási irodák fejében is, hozzájárulva a felelős és fenntartható üzleti és szolgáltatói kultúra terjesztéséhez az országban.

A díjat 2019-ben a Békatutaj, kalandtúrákat szervező utazási iroda nyerte. A cég vezetője és tulajdonosa, Hajdú Dániel és csapata arra vállalkoztak, hogy a természeti túráik ökológiai lábnyomát csökkentsék. Ennek érdekében faültetésre biztatják a túrázóikat, akik adójuk 1 százalékával, vagy átutalással támogathatják egy újabb facsemete ültetését. Önkéntes alapon az ültetésben is örülnek a segítségnek, mondta Hajdú Dániel, de a gondozást már ők végzik a továbbiakban.

A pályázat alapvetően a Magyarországon működő, alulról jövő kezdeményezések támogatására jött létre, hogy azok innovatív és fenntarthatósági ötleteit segítse megvalósítani. A felelős turizmushoz kapcsolódó vállalkozások, szervezetek zöld kezdeményezéseinek láthatóságán van a hangsúly, illetve a tudatos fogyasztók és munkavállalók megszólításán. A díj nettó 3 millió forint pénzjutalommal jár, amit a nyertes a zöld program, valamint a vállalkozás további fejlesztésére fordíthat.

A 2020-as pályázatra még szeptember 25-ig lehet jelentkezni ezen az oldalon.

Princzinger Péterrel és Hajdú Dániellel Érczfalvi András beszélgetett, a teljes műsor alább hallgatható vissza.