Ismét vizsgálják a TDM szervezetek működését

Forrás: turizmus.com

 2017. március 23. 18:34

Alig fél évvel a MEH által megbízott Equinox Consulting Kft. vizsgálódását követően újra a hazai TDM szervezetek működése került az érdeklődés középpontjába kormányzati szinten – tájékoztatta szerkesztőségünket az MTDMSZ.
Míg tavaly a „TDM szervezetek 2007-13 közötti támogatásainak értékelése” volt a vizsgálat célja, most a Magyar Turisztikai Ügynökség egy „A magyarországi turisztikai desztináció menedzsment (TDM) szervezetek átfogó értékelése” című tanulmány elkészítésével bízta meg a FSZT Projektfejlesztési Kft.-t. Az adatgyűjtésben és elemzésben a cég szakmai partnere a Metropolitan Egyetem – tudatja a szakmával a Magyar TDM Szövetség.

A mostani vizsgálat célja a szervezeti struktúra áttekintése, a szervezetek teljesítményének mérése, a pályázatok hatékonyságának – újbóli – értékelése, valamint a TDM szervezeteknek a desztináció fejlődésére gyakorolt hatásának vizsgálata.


Mint arról már korábban hírt adtunk, a Magyar Turisztikai Ügynökség január elején megbeszélést folytatott a Magyar TDM Szövetséggel és véleményét kérte a helyzetértékeléssel kapcsolatos szempontrendszerről. Ennek értelmében a Szövetség el is juttatta értékelését és az ezzel kapcsolatos jövőbeni együttműködésre vonatkozó javaslatát az MTÜ vezetőségéhez, valamint a Desztináció-fejlesztések Koordinációjáért Felelős Igazgatóság vezetőjéhez, Molnár Anitához. A javaslat fontos része volt, hogy a vizsgálat objektivitása és szakmai keretek között tartása érdekében az MTÜ és a Magyar TDM Szövetség közös munkacsoportja dolgozza ki a TDM szervezetekre vonatkozó minőségbiztosítási rendszert és az alapján történjen meg a folyamatos monitoring. Ez egyben egy remek példa lehetne a turizmusban érintett felek partnerségén alapuló együttműködésre, melynek célja a magyar turizmus nemzetközi versenyképességének valódi megerősítése.

Noha a javaslat további sorsáról nincs információnk, a Szövetség üdvözli a jeles szakemberek nevével fémjelzett egyetemi Tudásközpont bekapcsolódását a munkába. A szakmai szempontok előtérbe kerülése reményeik szerint segít megerősíteni a nemzetközi szinten már bizonyítottan eredményes és hatékony, partnerségen és tulajdonosi szemléleten alapuló, alulról építkező rendszert. Erre feltétlenül szükség lesz ugyanis a jövőben, amikor a kiemelt turisztikai térségekben megvalósult fejlesztések fenntarthatóságát kell biztosítania a helyi érdekelteknek, önkormányzatoknak – zárul az MTDMSZ tájékoztatója.