Isten veled, Budapesti Tavaszi Fesztivál?

Forrás: turizmus.com

 2021. február 21. 10:50

Lezárult egy korszak. A Budapesti Tavaszi Fesztivál az elmúlt négy évtized alatt kialakított formájában nem tér már vissza Budapest összművészeti palettájára.

A kormány nem újítja meg a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) megrendezését célzó korábbi szerződését a fővárosi önkormányzattal, kivonul a rendezvénysorozat finanszírozásából – mondta el Gy. Németh Erzsébet kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes a Népszavának.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója arról tájékoztatta a főpolgármester-helyettest, hogy a kormány döntése értelmében ő szervezi meg a továbbiakban a kabinet által indítani kívánt új fővárosi tavaszi és őszi fesztivált. Az előbbit Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek, míg utóbbit Liszt Ferenc Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál néven – írta a lap.

Gy. Németh Erzsébet kitért arra is, hogy a fesztivált idén a főváros online térben szervezné meg hazai előadók bevonásával. Ha addig feloldják a korlátozásokat, akkor a Budapest nyitására tervezett programsorozattal kötnék össze az új típusú – első évben szűkített formában megrendezendő – fesztivált. A szervezést a főváros tavaly létrejött cégére a Budapest Brand Nonprofit Zrt.-re bízták.

Szerkesztőségünk megkérdezte Faix Csabát, a Budapest Brand Zrt. vezérigazgatóját, aki megerősítette a fentieket, s elmondta, hogy a jövőben a főváros új, saját fesztiválban gondolkodik. Az eddiginél kisebb léptékű tavaszi és őszi fesztiválokról napokon belül bővebb információt nyújtanak.

Az ügyre Káel Csaba az Origónak adott szombati nagyinterjúban is kitért, és elmondta, hogy áprilisban bemutatkozik a Bartók Tavasz, majd az őszi Liszt Ünnep. „Itt az ideje, hogy erre a két lenyűgöző zeneszerzőre, világhírű művészünkre még több figyelmet irányítsunk”.

Mint kiemelte, a Müpa számára megtisztelő feladat volt, hogy az elmúlt években főszervezőként hozzájárulhatott többek között a Budapesti Tavaszi Fesztivál sikeréhez is.

„Az elért eredményekre nagyon büszkék vagyunk. A Müpa megbízatása azonban kormányhatározat szerint megadott időszakra, 2020-ig szólt a városfesztivál kapcsán, így a jövőben ennek az értéknek az őrzése a BTF márkanév tulajdonosának, a fővárosnak a feladata” – fogalmazott.

A fentiek tükrében két dolog teljesen biztos. Az egyik, hogy lezárult egy korszak, s a Budapesti Tavaszi Fesztivál a négy évtized alatt – a határokon túl is – sikeressé alakított formában nem tér már vissza Budapest összművészeti palettájára.

A másik – ami némi optimizmusra ad okot –, hogy a fesztivál látogatói a jövőben várhatóan immár négy fesztivál – két tavaszi és két őszi – programjaiból válogathatnak. Mihelyt a pandémia is kivonul a hátráltató tényezők sorából.

Az elmúlt fesztiválok legkülönlegesebb, tánchoz, színházhoz és újcirkuszhoz kapcsolódó pillanatait mutatja be az alábbi kisfilm.