Italmester diplomát adományozott a Nemzetközi Sommelier Szövetség

Forrás: turizmus.com

 2017. szeptember 19. 12:18

Nem elég, ha valaki kiválóan ismeri az italok széles spektrumát, minderről vizsgát is kell tennie, ahhoz, hogy megkapja a nemzetközi minősítést. Angerman László – aki többször volt az Év Sommelier-je -az első, aki mindezt elmondhatja magáról.
A Gerbeaud Kft.-nél és más helyeken dolgozott neves szakember hétfőn vette át a diplomáját Kovács Gábortól, a Magyar Sommelier Klub elnökétől.

Az ASI  - a Nemzetközi Sommelier Szövetség - vizsgafeltételei bonyolultak és szerteágazók, akárcsak a feladatok listája.

Nemcsak vakteszttel kell felismernie az italokat – és természetesen nem csupán borokat – de a márkával, az évjárattal, is tisztában kell lennie, akárcsak azzal, melyik ételhez milyen ital illene. Ehhez viszont az ételekről is mindent kell tudni, például, hogy az adott húsos fogás az állat mely részéből készült, és azt is, milyen konyhatechnológiával.

A vizsga eleve feltételezi a nyelvtudást, hiszen németül, angolul vagy spanyolul kell 63 tesztkérdésre felelni - és sohasem azon a nyelven, amely a jelölt anyanyelve. Mindezt időre kell teljesíteni. Az idei vizsga február 27-én zajlott le a Continental Hotelben – világszerte ezen a napon zajlottak a megmérettetések – a diplomaátadás pedig hétfőn, ugyanott.

Amint Angerman László elmondta, most egy kicsit pihen, még titokban tartja, hogy hol fog ezután dolgozni. Itthon szeretne maradni, bár ezzel a diplomával a világ bármely rangos vendéglátó helyén nagyszerűen boldogulna. Kedvenc italköre a pezsgő és a sherry, de a világ óriási borkínálatában sem szokott eltévedni.

Kapcsolódó cikkek

Wine Time az Esernyősben

2017. szeptember 11.