219 ezer forintot kaphatnak a bértámogatásra nem jogosult önfoglalkoztatók

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. június 08. 09:29

A garantált bérminimummal megegyező összeget kaphatnak a veszélyhelyzeti korlátozásokkal érintett 56 főtevékenység bármelyikét folytató önfoglalkoztatók az ITM keddi bejelentése szerint.

A garantált bérminimummal megegyező összeget, 219 ezer forintot kaphatnak a veszélyhelyzeti korlátozásokkal érintett 56 főtevékenységet folytató önfoglalkoztatók. Az egyszeri támogatás mintegy 100-120 ezer érintett, például fodrászok, kozmetikusok, idegenvezetők, előadóművészek és autósiskolai oktatók számára könnyítheti meg az újraindulást – jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára kedden.

A minisztérium közleménye szerint az ágazati bértámogatás az alkalmazott nélkül működő mikrovállalkozásoknál, önfoglalkoztatóknál nem kompenzálhatta a bevételek elmaradását, a kormány ezért úgy döntött, hogy 219 ezer forintos egyszeri támogatást nyújt a korábbi korlátozásokban érintett 100-120 ezer önfoglalkoztatónak, mikrovállalkozásnak.
Az "Önfoglalkoztatók kompenzációs támogatásában" főként azok a kiskereskedelemben, turizmus-vendéglátásban, szálláshely-szolgáltatásban vagy szabadidő-ágazatokban tevékenykedő vállalkozók részesülhetnek, akik alkalmazottak híján nem tudtak ágazati bértámogatásra pályázni. Az egyszerűen kitölthető, egyoldalas kérelem hamarosan elérhető lesz a kormányzati honlapon és a munka.hu oldalon. Az igényléseket a járási hivatalok foglalkoztatási osztályaira lehet benyújtani a veszélyhelyzet megszűnéséig.

A részleteket tartalmazó kormányrendelet hétfő éjszaka megjelent a Magyar Közlönyben, felsorolva benne a kedvezményezett 56 tevékenységi kört is.

A támogatást 100-120 ezer önfoglalkoztató, mikrovállalkozás kérelmezheti

Fotó: 123rf.com

Schanda Tamás hangsúlyozta: "a kormány a május végén lezárult bértámogatási programokkal idén már több mint 200 ezer munkahely megőrzését segítette. Június elejétől szélesebb körben vehető igénybe a Vállalatok munkaerő-támogatása, amely egy álláskereső foglalkoztatását fél éven át összesen akár 600 ezer forinttal ösztönözheti. A statisztikai adatok szerint tartósan több mint 4,5 millióan dolgoznak Magyarországon, a hazai munkanélküliségi ráta a negyedik legalacsonyabb Európában, a járványhelyzet ideje alatt a korábbival lényegében azonos ütemben, folyamatosan emelkedtek a keresetek" – mondta a miniszter.