Itt a rendelet a március 16-ig meghosszabbított korlátozásokról

Forrás: turizmus.com

 2021. február 28. 14:23

Megjelent a kormányrendelet a jelenleg is érvényben lévő és egészen március 16-ig meghosszabbított járványügyi korlátozásokról. A kormány ezzel egy időben arról is döntött, hogy a bértámogatás teljes időtartamra külön kérelem nélkül meghosszabbodik.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter február 25-én jelentette be, hogy a jelenlegi korlátozások hatályát március közepéig meghosszabbítják. A legújabb, február 27-én kiadott Magyar Közlöny tartalmazza a legfrissebb korlátozásokat.

Eszerint a kormány március 1-jéről március 16-ig meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedésekről szóló rendelet hatályát. Ez a rendelet szabályozza többek között a kijárási tilalmat, a gyülekezési tilalmat, rendelkezik az éttermek és szállodák zárva tartásáról, a rendezvények tilalmáról, valamint a boltok este 7 órakor történő bezárásáról.

Ezenkívül a kormány rendeletben meghosszabbította a határforgalom-ellenőrzést és határőrizetet is Magyarország teljes schengeni belső határszakaszán március 16-ig.

A vendéglátóhelyeken továbbra sincs helyben fogyasztás, csak elvitel, a szállodák pedig csak üzleti utazókat fogadhatnak

Fotó: 123rf

A korlátozások március 16-ig való fenntartása a turizmus-vendéglátás területén az alábbiakat jelenti:

  • Este 8 és hajnal 5 között kijárási tilalom van érvényben, amely alól kivétel képez a munkába járás és a munkavégzés.
  • Tilos bármilyen élő rendezvényt tartani (magánrendezvényeken legfeljebb 10 fő vehet részt).
  • A szállodák nem fogadhatnak szabadidős vendégeket, csak üzleti, gazdasági, oktatási célból utazókat.
  • A vendéglátóhelyeken nincs helyben fogyasztás, csak elvitel, illetve házhoz szállításra lehet ételt rendelni. (Az üzemi éttermek nyitva tarthatnak.)
  • A  szabadidős, kulturális és sportlétesítmények, köztük a múzeumok, színházak, fürdők, látogatóközpontok, állatkertek és más attrakcióhelyszínek továbbra is zárva maradnak.

 

Meghosszabbított bértámogatás

A kormány ezzel egy időben egy másik rendeletben arról is döntött, hogy a bértámogatás teljes időtartamra külön kérelem nélkül meghosszabbodik azon munkaadók esetében, amelyek a mostani rendelet hatálybalépése előtt benyújtották igényüket. A vállalkozásoknak ezen kívül nem kell megfizetniük 2020. novemberétől 2021. március végéig a munkavállalók utáni szociális hozzájárulási adót, szakképzési hozzájárulást, a rehabilitációs hozzájárulás arányos összegét, valamint a személyi jellegű kifizetések után a kivát.

Aki nem kívánja igénybe venni a támogatást a korábban benyújtott kérelemben jelölt munkavállalójukra, ezt március 5-ig jelezhetik az illetékes kormányhivataloknál.