„Itt kell lenned, hogy elhidd” – az MTÜ kampányának eredményei

Forrás: turizmus.com

 2017. október 04. 14:02

A felmérések szerint 4,3 millió honfitársunkat érte el az MTÜ 2017. július 17. és szeptember 10. között zajlott, belföldi utazást népszerűsítő, „Itt kell lenned, hogy elhidd!” kampánya – olvasható az Ügynökség közleményében.

A kampány alapvető célja volt, hogy jelentősen emelje a belföldi utazások presztízsét, és kedvező irányba mozdítsa el a belföldi utazásra vonatkozó hajlandóságot.  A reprezentatív kutatás eredményei szerint közel minden második megkérdezett válaszolta azt, hogy várhatóan többet vagy többször fog utazni belföldön turisztikai céllal a kampány hatására.

A nyári belföldi kampány értékelését az MTÜ több hatásvizsgálattal végezte. Személyes megkérdezéssel készült reprezentatív, kvantitatív kutatásában többek között a kampány ismertségét, fogadtatását, üzeneteinek célba érését, valamint annak belföldi utazási hajlandóságra való elmozdulását vizsgálta az ügynökség. A felmérés eredményei szerint a kampány teljes ismertsége 53 százalékos volt, azaz üzeneteivel a júniusi indulástól eltelt alig több mint 2 hónap alatt 4,3 millió embert ért el. Fogadtatása is különösen pozitív: a megkérdezettek 96 százalékának tetszettek a kampány elemei. Az eredmények alapján elmondható, hogy a kampányanyagok a válaszadók jelentős többségéből pozitív érzéseket váltottak ki, azaz a kampány hatékonyan tudta átvinni azokat az üzeneteket, hogy Magyarország és rejtett kincsei vonzóak, érdekesek, és személyesen is látni kell őket.

A kutatás alapján a kampány által sikeresen elért célcsoport 59 százalékának, azaz mintegy 2,5 millió embernek kedvezően változott a véleménye a belföldi turizmusról, így a kampány jelentősen emelte a belföldi utazások presztízsét, és kedvező irányba mozdította a belföldi utazásra vonatkozó hajlandóságot is. A legnagyobb pozitív elmozdulás a jövőbeli belföldi utazási tervek és a belföldi utazási gyakoriság dimenzióiban voltak.

A megjelenített látványosságok közül a tihanyi Őslevendulás és a balatonboglári Gömbkilátó számára hozta a kampány a legtöbb új látogatót

 

A megjelenített látványosságok közül a tihanyi Őslevendulás és a balatonboglári Gömbkilátó számára hozta a kampány a legtöbb új látogatót, de a többi úti cél esetében is pozitív irányú elmozdulás történt az elmúlt hetekben. A kampány sikerrel rajzolt fel korábban alacsonyabb ismertségű helyszíneket a magyarok érzelmi térképére.

A kapcsolódó social kommunikáció is kiemelkedő eléréseket produkált, az ügynökség Facebook-követőinek száma a kampány ideje alatt majdnem megduplázódott, frissen indított Instagram csatornája a kampány ideje alatt több mint 10 ezer követőt szerzett. Az MTÜ kampányfilmjének megtekintése csak a Youtube-on 1,17 milliónál jár, az ügynökség Youtube-tartalmak elé beillesztett, ún. preroll hirdetéseit 2,7 millió alkalommal nézték meg, kiemelkedő, 96 százalékos végignézési aránnyal. Az MTÜ kampányweboldalán (http://fedezdfel.itthon.hu/) több mint 190 ezer egyedi látogató 332 ezer oldalletöltést generált a belföldi kampány ideje alatt, üzenetei az online médiafelületeken tízmilliós nagyságrendben jelentek meg.

A Magyar Turisztikai Ügynökséget a kampány során a Lounge Group segítette: a kreatív tervezési, kivitelezési feladatokat a Lounge Design végezte, a PR és sajtókommunikációt a Lounge Communication kezelte, míg a médiatervezést- és vásárlást a New Land Media bonyolította.