Ivókutakkal és a strandok hosszabb nyitvatartásával is segít a hőségben a főváros

Forrás: MTI

 2022. július 20. 11:59

Ivókutakkal, vízosztással, a járművek intenzív klimatizálásával és a strandok meghosszabbított nyitvatartásával is segítik a budapestieket a fővárosi önkormányzat intézményei.

A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint Karácsony Gergely főpolgármester – a hőségriadó elrendelésére is számítva – utasította a főváros vállalatait, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt a kánikula elviselhetőbbé tételéért.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) három helyszínen oszt vizet szerdán és csütörtökön 11 és 13 óra között: a Deák Ferenc téren, a Széll Kálmán téren és a Keleti pályaudvarnál.

A Fővárosi Vízművek üzembe helyezte a rendkívüli helyzetekre kialakított, hétszáz literes vízosztó tartállyal ellátott utánfutót, amelyből vasárnapig a Deák Ferenc téren bárki tölthet a kulacsába vizet egész nap.

A Főkerttel és a Fővárosi Vízművekkel közösen idén újabb kutakat alakítanak ki a város több pontján. A BudapestGO alkalmazásban létrehoztak a szűrők között egy új menüpontot, amely a városban található ivókutakat mutatja.
Az FKF locsolóautói a hőségriadó időszakában folyamatosan, kétszer tizenkét órás műszakban, műszakonként általában húsz gépjárművel locsolják a budapesti közutakat.

A nappali műszakban az FKF mosó célgépei elsősorban a lakótelepeket, a sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka pedig a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, hogy a munkagépek a lehető legkisebb mértékben akadályozzák a forgalmat.

Vízosztó pont a fővárosban

Fotó: Budapest Városháza / Facebook

Július 20. és 23. között a főváros fürdői és strandjai a Rudas és a Dandár kivételével egységesen este nyolc óráig tartanak nyitva.

Az új járműbeszerzéseknek köszönhetően folyamatosan nő a klímaberendezéssel ellátott villamosok, trolik és autóbuszok száma. A metrómegállókban és az utasforgalmi terekben a szellőztető-berendezéseket a legnagyobb fokozaton működtetik.