Ízes Magyarország: gasztrofesztiválok és belföldi utazás

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2019. július 31. 14:50

Gasztrofesztiválokkal csábít belföldi utazásra a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány kiadásában nyáron útjára indított Ízes Magyarország című magazin. Az új kiadványról Princzinger Pétert, az MTSZA elnökét kérdeztük.

Miként született meg a nagyközönségi magazin ötlete?

Princzinger Péter: A „szövetségek szövetségeként" a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) egyik kiemelt célja a belföldi turisztikai forgalom élénkítése. Szakmai evidencia, hogy ott alakulnak ki a külföldről érkezett vendégek fogadásának legkedvezőbb feltételei, ahol ezt megalapozta a belföld turizmus, továbbá fontos oldani – összhangban a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia célkitűzésével – a magyarországi turisztikai forgalom területi koncentrációját. Ebből a két gondolatból született az ötlet, hogy olyan válogatást állítsunk össze, amely lefedi Magyarország egész területét, mert sajnos az a tapasztalatunk: saját hazánk turisztikai kínálatát sem ismerjük kellőképpen.

 

Princzinger Péter

Fotó: turizmus.com / Dombóvári Judit

Miért éppen a gasztrofesztiválokat választották a kiadvány vezértémájául?

P. P.: Megváltoztak az utazási szokások, a vendégek ma már elsőként nem szállodát választanak, hanem egyedi élményeket keresnek, és mellé foglalnak szálláshelyet, közlekedési eszközt. Az MTSZA erre a tendenciára ráerősítve szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a turizmus nemcsak utazásból és szállodai pihenésből áll, hanem a hagyományok és a különböző kultúrák megismerésében teljesedik ki, és ennek az egyik és egyre közkedveltebb irányzata a gasztroturizmus.A július és október között hat alkalommal megjelenő magazin koncepciója, hogy egyedi élményekkel csalogassunk el minél többeket, minél több desztinációba. Elsődlegesen az ingyenes fesztiváloknak kínálunk bemutatkozási lehetőséget, amelyeket érdemes összekapcsolni a környéken megtekintésre ajánlott látnivalók felfedezésével, élmények kipróbálásával. Az Ízes Magyarország cím így egyszerre fejezi ki egy-egy vidék gasztronómiai hagyományait és kínál „kóstolót" hazánk ezernyi csodájából.

 

Az első lapszám borítója

Fotó: turizmus.com

Miért választották a trendi internetes megjelenés helyett a nyomtatott formát és terjesztési platformként a megyei napilapokat, amelyek mellékleteként jelenik meg az Ízes Magyarország.

P. P.: Az Alapítvány a turizmus.com-on és a nyomtatott lapjain keresztül a szakmával kommunikált ez idáig, az Ízes Magyarország az első próbálkozásunk a nagyközönségi kommunikációra. Az országos terjesztésű magazinnal ugyanakkor a szakma számára is valódi szolgáltatást nyújtunk, hiszen ezen az úton igyekszünk forgalmat generálni a vidéki térségekbe, köztük olyan településekre is, amelyek nevéről kicsi a valószínűsége, hogy egyáltalán hallottak az ország másik végében is. A Baranyában élőkön kívül tud valaki például az aprócska Feked Stifolder fesztiváljáról és az ottani falusi turizmusról?

A belföldi turizmus ösztönzéséért kampányolunk, de nem szokványos módon. A hangsúlyos printhez online megjelenés is kapcsolódik, a turizmus.com portfólió saját oldalain és közösségi média felületein szintén közzétesszük a magazin tartalmát. Meggyőződésünk, hogy az internet térhódítása ellenére is van jelentősége a nyomtatott kiadványnak; nagy számú az a célcsoport, amely számára a kézbe vehető formátum és a szerkesztett tartalom a megbízhatóságot sugallja.

Mindez nem jöhetett volna létre a Szerencsejáték Zrt. támogatása nélkül, amely lehetővé teszi, hogy az Ízes Magyarország magazinnal négy hónapon keresztül több mint kétmillió emberhez juttassuk el hazánk rejtett kincseit, Soprontól Nyíregyházáig.

Az első lapszám (lapozható formátumban elérhető itt ) július elején jelent meg, a következővel (lapozható formátumban elérhető itt) augusztus elején találkozhatnak az olvasók a megyei napilapok mellékleteként.