Jelentősen javultak a turisztikai cégek várakozásai februárban

Forrás: turizmus.com

 2023. március 06. 09:44

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet.

A TKI index 2023. februárban -3 ponton állt (-100 és +100 közötti skálán értelmezve), ami azt jelenti, hogy az ágazat szereplői helyzetüket még enyhén romlónak, de már stagnáláshoz közelinek érzékelik. A februári javulás mindhárom alszektorban éreztette hatását.

A TKI index alszektorok szerint - 2022. május - 2023. február (pont)

Forrás: GKI; Megjegyzés: -100-tól +100-ig terjedő skálán (ahol -100 azt jelenti, hogy jelentősen romlik, +100 pedig azt, hogy jelentősen javul)


A foglalkoztatott létszám alakulása az elmúlt három hónapban az előző év azonos időszakához képest -12 ponton áll, mely azt mutatja, hogy lassú ütemben, de csökkent a kereslet a turisztikai ágazatban igényelt munkaerő iránt. A következő három hónapra vonatkozóan azonban már +7 pontot mértünk, mely azt jelenti, hogy a cégek lassan, de elkezdik bővíteni a munkaerőállományukat. A szálláshely-szolgáltatásban és az egyéb turisztikai alszektorban az előző hónapokkal ellentétben már létszámbővülés várható a következő 3 hónapban, míg a vendéglátásban még inkább kivárnak a cégek.

A turisztikai cégek 85%-a az áraik, 90%-a a működési költségek növekedéséről számolt be az elmúlt 3 hónapra vonatkozóan. Az árnövekedés átlagosan 19%-ot, míg a működési költségek növekedése 43%-ot tett ki. Vagyis a cégek nem tudták áthárítani az összes költségnövekedést a fogyasztókra. Ráadásul, ez az olló novemberben és decemberben jelentősen nyílt, míg januárban és februárban enyhén zárult. Ennélfogva a szektornak továbbra is szüksége van támogatásra.

Árak és működési költségek változása az előző 3 hónapban - 2022. május - 2023. február (%)

Forrás: GKI

Februárban a turisztikai cégek 46%-a jelezte, hogy a következő 3 hónapban várhatóan emelni fogja szolgáltatásának árát (januárban 55% volt ez az arány), 54%-uk nem változtat az árakon, míg csökkentést senki nem jelzett. A turisztikai cégek 38%-a a közelmúltban is emelt árat és a közeljövőben is emelni fog (ez az arány januárban 46% volt).

A működési költségek indexe, mely a felmérés időpontjához képest mutatja e kiadások alakulását a következő 3 hónapban 31 ponttal javult januárhoz képest, s ezzel a felmérés kezdete óta nem állt ilyen kedvező pozícióban (-9 pont). Mindhárom szektorban jelentősen javult az index januárhoz képest. Mindez azt mutatja, hogy a fűtési szezon végeztével enyhül a szolgáltatókra nehezedő költségnyomás, az energiaárak csökkenésére számítanak.

Az üzleti tevékenység eredményének indexe a jelenhez képest a következő három hónapra 17 ponton áll, ami egyrészt 2022. június után újra növekedést jelez, ami 33 pontos javulást mutat januárhoz képest (két hónap alatt ez már +44 pont). Januárhoz képest mindhárom szektorban javult a várható eredményesség indexe, nagyobb mértékben a szálláshely-szolgáltatásban (+46 pont) és az egyéb turisztikai szektorban (+39 pont), míg kisebb mértékben a vendéglátásban (+17 pont).

Nyitókép: 123rf.com