Jelesre vizsgáznak idén a kelet-európai szállodák

Forrás: turizmus.com

 2017. november 29. 10:15

A közép- és kelet-európai országok az idén kiváló eredményeket produkáltak, nemcsak a nyereségességet illetően, de az egyre fontosabbá váló GOPPAR mutató tekintetében is. A teljesítményszintek mind kedvezőbb képet mutatnak a legutóbbi világszintű HotStats felmérések szerint.

A RevPar – az egy kiadható szobára jutó árbevétel –, e másik fontos mutató szintén évről-évre növekszik: 4,8 százalékkal nőtt a szobák értékesítési átlagszintje, ami egyik évről a másikra elérte a 165,28 eurót, egyben növekedett a szobák foglaltsága is, fél százalékponttal, 76,6 százalékos foglaltságot produkálva – olvasható az eturbonews.com-on.

A jelenlegi gazdasági-üzleti szektor fejlődésére párhuzamosan gyorsan reflektált a konferenciaturizmus és a céges rendezvények szegmense, 2,3 százalékos illetve 8 százalékos növekedést mutatva.

Örvendetes hír, hogy az egyéni utazások és a csoportos utak 12, illetve 12,1 százalékos növekedést mutatnak, jól demonstrálva a turizmus egészséges fejlődését.  A szobafoglalások és a szobaár-elmozdulások 5,5 százalékos növekedést jeleznek, az egyéb bevételek, mint a food and beverage  3,7,  illetve a konferencia- és a bankettbevételek 5 százalékos gyarapodása ugyancsak pozitív jelenség.

Radisson Blu Sobieski, Varsó

Fotó: booking.com

Ahogyan Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke fogalmazott, a jelenlegi európai gazdasági bumm jó hatással van a turizmusra, szerte Európában, és ez nagyszerű hír a szállodások számára.

A GOPPAR (Gross Operating Profit Per Available Room) a rendelkezésre álló szobákra kivetített bruttó üzemi eredmény rövidítése, ami a szállodaipar fő teljesítménymutatója. Nagyobb rálátást nyújt a szálloda tényleges teljesítményére, mint a legáltalánosabban használt RevPar, mivel nemcsak a bevételeket veszi figyelembe, hanem az ezekhez kapcsolódó működési költségeket is.  A HotStats különféle szolgáltatásokat és egyedülálló információkat nyújt a hotelüzemeltetők számára.

A jelentés külön kiemeli a cseh és lengyel turizmus fejlődését, különös tekintettel a prágai és varsói eredményekre.