Jó a turizmusnak nagypéntek

Forrás: MTI

 2017. február 21. 15:11

Az értékek és az érdekek találkozásának nevezte nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánítását Balog Zoltán, aki az előterjesztés hétfői, parlamenti ismertetésekor elmondta: a változtatás elfogadása esetén már idén tizenegyre nőhet a munkaszüneti napok száma.
Az emberi erőforrások minisztere hangsúlyozta: a húsvét előtti péntek szabadon töltése világnézettől függetlenül mindenki számára nyereség. Balog Zoltán szólt az intézkedés várható pozitív hatásáról a turizmusra, és úgy ítélte meg: az elmúlt években a gazdaság növekedése érdekében tett kormányzati intézkedések pozitív hatásai többet nyomnak a latba a gazdaság szempontjából, mint egy fizetett szabadnap elrendelése.

Hangsúlyosan szólt arról, hogy ezen szempontokat sem kívánják figyelmen kívül hagyni, de azt, hogy a gazdasági helyzet most lehetővé teszi az intézkedést, szimbolikusan az is jelzi, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is az előterjesztők között van.

Nagypéntek Európa tizennégy országában munkaszüneti nap, számos országban – gazdasági sikerességtől függetlenül – több munkaszüneti nap van egy évben: Németországban tizenhét, Bulgáriában tizenhat, Szlovákiában tizenöt, Horvátországban tizennégy, Ausztriában tizenhárom, Csehországban, Lengyelországban, Dániában, valamint Franciaországban és Belgiumban is tizenkettő munkaszüneti nap van egy évben.


Magyarország eddigi fix munkaszüneti napjai 2017-ben:

január 1., március 15., április 17. (húsvéthétfő), május 1., június 5. (pünkösdhétfő), augusztus 20., október 23., november 1.,  december 25. és 26.

 

Kapcsolódó cikkek

Húsvét Hollókőn

2016. március 21.