Jó házigazdája lesz Magyarország a Maccabi Európai Játékoknak

Forrás: MTI

 2019. április 24. 11:08

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megnyitotta a Maccabi VAC Hungary Sportegyesület kiállítását New Yorkban, ahol beszélt a Maccabi Európai Játékokról is.
Korábban már megírtuk, hogy 2019 augusztusának első hetében Budapesten tartják a „zsidó olimpiának” is nevezett Maccabi Európai Játékokat. A rendezvényre 3 ezer junior, felnőtt és senior sportolót és kísérőt várnak, és mintegy 25 ezer szobaéjszakát remélnek tőle.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter április 23-án megnyitotta az esemény egyik szervezője, a Maccabi VAC Hungary Sportegyesület kiállítását New Yorkban. A főkonzulátuson 15 tablót állítottak ki, amelyek angol nyelven mutatják be a magyar zsidó sportolók életét, a magyar zsidó sportkultúrát, sporttörténetet. A megnyitón Szijjártó Péter kitért a Maccabi Európai Játékokra is: „Végtelenül megtisztelve érezzük magunkat, hogy otthont adhatunk az idei Európai Maccabi Játékoknak” – mondta a július 29. és augusztus 7. között sorra kerülő multisport eseménnyel kapcsolatban.

A Maccabi Játékok visszatérnek Európa középső részébe

Fotó: turizmus.com

Megemlítette: örömmel vették, hogy Budapest Bázellel szemben elnyerte a rendezési jogot, és emlékeztetett rá, hogy kevesebb mint száz nap van a rajtig, de több mint kilencven év telt el azóta, hogy legutóbb ebben a régióban, Csehországban rendezték ezeket a játékokat. A miniszter a kiállítás megnyitóján megjelenteknek ígéretet tett arra, hogy a magyarok jó házigazdái lesznek a játékoknak, az előkészületek megtörténtek, az összes szükséges döntést meghozták az infrastruktúrával és a költségvetéssel kapcsolatban.
A Maccabi Világszövetség a legnagyobb és a legrégebben működő zsidó sportszervezet a világon, amely öt kontinensen ível át. A Maccabi Európa Játékokat négyévente rendezik meg, két évvel az izraeli Maccabi Világjátékokat követően. Az EMC 2015-ös kongresszusán dőlt el, hogy 2019-ben a magyar főváros lehet a házigazda. Az 1906-ban alakult Maccabi VAC Hungary Magyarország egyetlen zsidó sportegyesülete.