Jöhet az Európai Turisztikai Ügynökség?

Forrás: turizmus.com

 2021. március 26. 09:17

Biztonságos utazásokra vonatkozó kritériumrendszernek, közös oltási bizonyítványnak és uniós vállalati higiéniai tanúsítási címkének is szerepelnie kell az új uniós turizmusstratégiában, amelyről az Európai Parlament képviselői tárgyaltak csütörtökön.

Az Európai Parlament képviselői csütörtökön 577 szavazattal, 31 ellenszavazat és 80 tartózkodás mellett elfogadták a fenntartható turizmus uniós stratégiájáról szóló állásfoglalást. Az állásfoglalás leszögezi: a koronavírus-járvány megbénította az uniós turisztikai ágazatot, ahol a 27 millió munkahelyből hatmillió veszélyben forog, miközben az ágazat az uniós GDP mintegy tíz százalékáért felelős. Ezért sürgetik a tagállamokat, hogy ezt a szektort is vegyék be a nemzeti helyreállítási tervükbe, és fontolják meg az ágazatra vonatkozó átmeneti áfacsökkentést.

Csak tisztább és fenntarthatóbb turizmussal maradhat versenyképes az Európai Unió

Fotó: 123rf

„Biztonságos és tiszta" turizmus

A járvány miatt „az utazók igényei a biztonságos, tiszta és fenntarthatóbb turizmus irányába mozdultak el", fogalmaz az Európai Parlament, és felszólítja a tagállamokat, hogy haladéktalanul kezdjenek el közös kritériumokat alkalmazni a biztonságos utazásra. Ezek között az indulás előtti tesztelésre vonatkozó közös egészégvédelmi protokollnak is szerepelnie kellene, valamint annak az előírásnak is, hogy karantén csak végső esetben alkalmazható – olvasható az állásfoglalásról kiadott uniós közleményben.

A közös oltási bizonyítvány megkönnyítené az utazást, és azt PCR-vizsgálat és karantén helyett lehetne elfogadni.

Az új bizonyítványnak tekintettel kell lennie a magánélethez és adatvédelemhez való jogra, és attól fogva lehetne alkalmazni, amikor már elegendő tudományos bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy a beoltott személyek nem adják tovább a fertőzést.Az állásfoglalás emellett uniós higiéniai tanúsítási címke bevezetésére is ösztönzi az Európai Bizottságot. A címke igazolná, hogy a vállalatok megfelelnek a koronavírus-fertőzés megelőzésére és leküzdésére vonatkozó higiéniai minimumelőírásoknak, és segítene a turisztikai ágazatba vetett bizalom helyreállításában.

 

Re-open EU portál

A képviselők üdvözlik a Re-open EU portál elindítását és sürgetik a tagállamokat, hogy világosan tájékoztassák az Európai Bizottságot a szabad mozgásra vonatkozó jövőbeli korlátozások alkalmazásáról vagy megszüntetéséről.

A képviselők hangsúlyozzák, a járvány utánra tekintve a Bizottságnak a 2010-es turisztikai stratégiától eltérően kell megközelítenie az ágazati terveket ahhoz, hogy Európa továbbra is a világ első számú turisztikai célpontja maradjon.

Az állásfoglalás végül javasolja egy Európai Turisztikai Ügynökség felállítását, amely népszerűsítené az európai márkát, biztosítaná a legfrissebb adatokat, segítene a kis- és középvállalkozásoknak az uniós források elérésében, és támogatná az ágazatot a jövőbeli válságokra való felkészülésben.

Cláudia Monteiro de Aguiar portugál képviselőnő így kommentálta az állásfoglalást: „A jelentés európai szintű összefogást vár ahhoz, hogy a válság által leginkább sújtott területeken is újraindulhasson a turizmus. Támogattuk az oltási bizonyítvány és a higiéniai tanúsító címke ötletét, de amire igazán szükség van, az a különböző tesztelési módszerek megfelelő európai koordinációja anélkül, hogy extra költséget terhelnénk az európaiakra. Az Uniónak sürgősen fel kell gyorsítania a védőoltásokat Európa-szerte, a zöld és a digitális átmenet támogatására pedig megfelelő pénzügyi eszközöket kell biztosítania" – mondta a jelentéstevő.

 

Európai Turizmus Unióra van szükség

„Soha nem látott válság zajlik a 25 millió munkavállalót érintő turizmus iparágban. A Thomas Cook utazási iroda csődje és most a koronavírus-járvány rámutatott, hogy uniós szintű megoldásokra van szükség: azonnali pénzügyi támogatásra, válságkezelési mechanizmusra, az utazást elősegítő, egyértelmű szabályokra, és hosszú távú európai turisztikai stratégiára. A turizmus része az európai zöld megállapodásnak, a digitalizáció révén pedig fenntarthatóbb módon indulhat újra az ágazat.

A Bizottság, meghallgatva a parlamenti javaslatot, az Európai Egészségügyi Unió létrehozása mellett döntött, költségvetést is biztosítva ehhez a hétéves uniós büdzséből. Biztos vagyok benne, hogy a következő hónapok során Európa vezetői is felismerik, hogy a turizmus területén is hasonló lépésre: az Európai Turizmus Unióra van szükség" – mondta Ujhelyi István, a téma árnyék-jelentéstevője, a Közlekedési és Turisztikai Bizottság alelnöke.