Jöhetnek a külföldi séfek Magyarországra

Forrás: turizmus.com

 2019. április 08. 14:47

Kibővült azoknak a foglalkozásoknak a listája, ahová harmadik országbeli – azaz nem magyar vagy EU-országból származó – munkavállalót is viszonylag egyszerűen fel lehet venni.

A Magyar Közlönyben megjelent a közlemény a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatásának nem összevont kérelmezési eljárás alapján történő engedélyezéséről, az engedélyezési kötelezettség alóli mentességről, a fővárosi és megyei kormányhivatal munkaügyi központjának az összevont kérelmezési eljárásban való szakhatósági közreműködéséről, valamint a  Magyarországon engedélymentesen foglalkoztatható harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatásának bejelentéséről, és a munkabér megtérítéséről.

Újdonság, hogy ebbe a körbe bekerült jónéhány turizmussal és vendéglátással kapcsolatos foglakozás is, például légijármű-vezető, hajózómérnök, konyhafőnök, séf, pincér, pultos, szakács, utaskísérő (repülőn és hajón).

Több vendéglátós szakma is érintett

Fotó: pixabay.com

Eközben az is látszik, hogy egyre több külföldi dolgozik Magyarországon. A Belügymnisztérium adatai szerint 2018. december 31-én 60.931 külfödi munkavállaló kért engedélyt magyarországi munkavégzésre, miközben ugyanez a szám 2017. december 31-én 24.539 volt.