Jön a vállalkozói energiatámogatás Ausztriában

Forrás: turizmus.com

 2022. október 01. 10:54

Martin Kocher osztrák gazdasági miniszter szerint a közlekedési szolgáltatók és a wellness szállodát üzemeltetők az energiadrágulásnak leginkább kitett ágazati szereplők. A miniszter számításai szerint vállalkozások tízezrei élhetnek majd a lehetőséggel.

Karl Nehammer kancellár a szövetségi kormány szeptembert 28-ai ülést követően bejelentette, hogy kormánya támogatta és elfogadta a vállalkozások megnövekedett energiaköltségeit kompenzáló tervet, amelyre 1,3 milliárd eurót különíttetnek el a költségvetésben - számol be a lépésről blogján Kovács Balázs Bécsben élő turisztikai szakértő.

A wellnesshotelek és közlekedési vállalkozások is számíthatnak állami kompenzációra Ausztriában a magas energiaárak miatt

Fotó: 123rf.com

A döntés értelmében az energiaigényes ágazatban tevékenykedő azon vállalkozások és közhasznú egyesületek lesznek támogatásra jogosultak, ahol az éves energiaköltségek a termelési összforgalom három százalékát meghaladják.

Első körben az idén február és szeptember közötti időszakra visszamenőlegesen igényelhető kompenzáció kifizetését energiatakarékossági terv meglétéhez kötik, valamint a támogatásokat igénybe vevő cégek nem fizethetnek bónuszt a vállalkozások vezetői számára.

A referencia időszakhoz viszonyított energiaköltség különbözet 30 százalékát lehet majd támogatásként visszaigényelni.

Egy „négy lépcsős" juttatási rendszerben kaphatnak kompenzációt a vállalkozások. Az energiafogyasztásuk alapján a legalacsonyabb kategóriába sorolt cégek maximum 400 ezer eurós támogatásra lesznek jogosultak, míg a negyedik kategóriába esők akár 50 millió eurós támogatáshoz is juthatnak.

Martin Kocher osztrák gazdasági miniszter példaként a közlekedési szolgáltatókat és a wellness szállodát üzemeltetőket említette, mint az energiadrágulásnak leginkább kitett ágazati szereplők. A miniszter számításai szerint vállalkozások tízezrei élhetnek majd a lehetőséggel.

Susanne Kraus-Winkler turisztikai államtitkár közleményében üdvözölte a konstrukciót, amely segít megőrizni az osztrák turisztikai ágazat versenyképességét és enyhíteni a turisztikai vállalkozások terheit ebben különösen nehéz időszakban.

Túl későn és túl kevés – így jellemezte ugyanakkor a támogatási konstrukciót az osztrák szállodaszövetség (ÖHV) elnöke Walter Veit. Értetlenkednek amiatt is, hogy miért csak szeptemberig lehet igényelni a támogatást, s kérik ennek minimum az év végig való meghosszabbítását.