Jön a védettséget igazoló magyar vakcinaokmány

Forrás: MTI

 2021. február 11. 12:42

A magyar állam védettséget igazoló okmányt vezet be, amelyet azok kaphatnak meg, akiket beoltottak a koronavírus ellen vagy bizonyítottan átestek a betegségen – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Ilyen okmányt az kaphat, aki már megkapta a koronavírus elleni második oltás is – mondta a miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Tájékoztatása szerint ebben az esetben az okmány érvényességi időt nem tartalmaz majd, hanem az oltás beadásának időpontját rögzíti, mivel az egyes vakcinák által nyújtott védettség hosszáról még nincsen pontos információ.

Szintén védettséget igazoló okmányt kaphat az, aki a koronavírusból felgyógyultnak minősül. Ebben az esetben az igazolvány érvényességének kezdete lehet a kórházból történő elbocsájtás napja, vagy a pozitív PCR-teszt utáni első negatív PCR-teszt időpontja, vagy az első pozitív PCR-tesztet követő tizedik nap – közölte Gulyás.

Az okmányhoz jutás harmadik lehetősége – amely az előző kettővel szemben nem ingyenes, hanem költségtérítés ellenében vehető igénybe –, ha valaki hitelesített laborban végzett vérvizsgálat által igazolja az antitestek jelenlétét. Ebben az esetben az igazolvány érvényességi ideje a vizsgálattól számított 4 hónap.

"Azt reméljük, hogy az okmány is hozzájárulhat ahhoz, hogy az élet mielőbb a normális kerékvágásba térjen vissza" – mondta a miniszter, aki ugyanakkor jelezte, hogy a kormány egyelőre nem döntött arról, milyen jogosultságokkal jár majd az okmány.

 

Gulyás Gergely a Kormányinfón beszámolt arról is, hogy a kabinet várhatóan két hét múlva dönt egy esetleges nyitásról, a víruskezelést érintő nemzeti konzultáció eredménye, valamint az aktuális fertőzöttségi adatok függvényében. Kérdésre szólt arról is: várhatóan a határnyitás valósulhat meg legkésőbb a járványhelyzet okán, annak ellenére, hogy minden országnak a turizmus újraindítása az érdeke.

*

FRISSÍTÉS:

A további tudnivalókat az igazolványról egy pénteken megjelent kormányrendelet rögzíti.