Jövőre kezdődik az új Nemzeti Galéria építése

Forrás: MTI

 2018. december 27. 10:59

Jövőre több beruházás is elkészül a Liget Budapest projekt keretében, egyebek mellett elkezdődik az új Nemzeti Galéria, valamint a Magyar Innováció Háza építése is.

A Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős cég vezetője Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója kiemelte:  2019-ben elkészül az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK), valamint befejeződik az Olof Palme Ház rekonstrukciója és a komáromi Csillagerőd renoválása. A szakember hozzátette: jövőre kezdődhetnek a Magyar Innováció Háza és a Új Nemzeti Galéria munkálatai, emellett folytatódik a parkfejlesztés második üteme.

„Szintén megnyitja kapuit a komáromi Csillagerőd, ahol felújítás mellett izgalmas kiállítótereket is létrehoztunk, ezekben a Szépművészeti Múzeum impozáns gipsz-szoborgyűjteménye lesz látható. Az év első felében befejeződik az Olof Palme Ház rekonstrukciója is, amely 2019 nyarán a Millennium Házaként nyit majd, ahol először egy időszaki majd egy állandó kiállítás idézi meg Budapest és a Városliget első aranykorát” – fogalmazott Gyorgyevics Benedek és kiemelte, hogy 2019-ben megindulhatnak az Új Nemzeti Galéria munkálatai is a világ egyik legjobb építészirodája, a SANAA csapatával együttműködve. Az épület jogerős építési engedéllyel rendelkezik, hamarosan kiírják a kivitelezési közbeszerzést, így a tervek szerint a jövő év elején elindulhatnak a munkálatok.

Az új Nemzeti Galéria látványterve

Fotó: Liget Budapest

 

A Liget Projekt egyik izgalmas eleme, a Magyar Innováció Háza, az épület modern megfogalmazásban, de Pfaff Ferenc 1896-os eredeti tervei alapján épül újjá ikonikus kupolájával együtt, amely kilátóként működik majd.

A parkfejlesztés második üteme is a jövő év elején kezdődik a Hermina út-Ajtósi Dürer sor-Dózsa György út által határolt terület délkeleti harmadán, igazi családbarát újdonságokkal: felépítik a főváros egyik legnagyobb, de egész biztosan legjobb játszóterét integrált és korosztályokra lebontott különleges játszóelemekkel, az aktív pihenést kedvelők számára pedig létrehoznak egy két kilométeres, teljes hosszában kivilágított futókört, mely mellett új sportpályák is helyet kapnak. A terület teljes növényzete is megújul és egy hatalmas rózsakertet is létesítenek a Millennium Háza bejáratához.

Gyorgyevics Benedek kiemelte: előrehaladott a kivitelezés az Ötvenhatosok terén, ahol a Néprajzi Múzeum épülete, valamint a parkolási gondok megoldására egy nyolcszáz autó befogadására alkalmas mélygarázs is épül és a világhírű japán tervező, Fudzsimoto Szu tervei alapján a Magyar Zene Háza beruházás is elkezdődött. A fővárosi Állat- és Növénykert nagyszabású bővítése szintén jó ütemben halad előre. A Szépművészeti Múzeumot október végi újranyitása óta több mint 70 ezren látogatták meg.

Arra a kérdésre, hogy mennyiben befolyásolja a Néprajzi Múzeum építését az építési engedély hatályon kívül helyezése, úgy fogalmazott: az elsőfokú építéshatósági eljárás megismétlése nem okoz érdemi időveszteséget, mert mindez épp akkor történt, amikor amúgy is leálltak a munkálatok, hiszen befejeződött a mélyépítési szakasz és előkészület alatt áll a magasépítés. Így az építkezés az előre meghatározott ütemben folytatódik 2019 januárjában.