Jövőre Magyarországról indul a Giro dʼItalia

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2019. április 15. 19:10

A megállapodást április 15-én a sajtó nyilvánossága előtt, élő televízióadásban írta alá a kerékpárversenyt szervező RCS Sport igazgatója és a magyar kormány képviselője.

Ami tegnap még csak előzetes hír volt, azt ma már szerződés is megerősíti: 2020 májusában Budapestről startolhat a világ egyik legrangosabb kerékpáros körversenye, a Giro dʼItalia. A Grande Partenzát (a Nagy Rajtot) követően az első három szakaszt is Magyarországon teszik meg a versenyzők.

A hírt Mauro Vegni, a Giro dʼItalia versenyigazgatója jelentette be Budapesten az Olasz Kulturális Intézetben. A sajtónyilvános eseményen Paolo Bellino, a kerékpáros körversenyt szervező RCS Sport igazgatója és Szabó Tünde sportért felelős államtitkár aláírta a megállapodásról szóló szerződést.

Mauro Vegni a budapesti bejelentéskor

Fotó: Aktív Magyarország

„Az volt a célunk, hogy a 2018-as jeruzsálemi start után 2020-ban ismét visszatérjünk Európába, és egy olyan, számunkra fontos fővárost válasszunk a Grande Partenza helyszínéül, amely kulturálisan és történelmileg is erősen kötődik Olaszországhoz” – mondta a sajtótájékoztatón Mauro Vegni, hozzátéve, hogy a Giro dʼItalia, amelynek rajtját akár népünnepélynek is tekinthetjük, fantasztikus bemutatkozási lehetőség Magyarország számára.

Révész Máriusz

Fotó: Aktív Magyarország

„Közép-Európából először hazánk rendezheti meg a Grande Partenzát, s ez nemcsak az országimázs szempontjából, hanem gazdaságilag is fontos” – emelte ki Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos. „Egyetlen más sportesemény sem tudja ilyen látványosan bemutatni az országot. Jövőre sok száz millió néző látja majd a verseny budapesti rajtját és első három szakaszát, és több tízezer ember érkezik azért, hogy a helyszínről kövesse az eseményeket.

A trófea Budapesten

Fotó: Aktív Magyarország

A Giro dʼItalia szervezőinek ígérete szerint az idei olaszországi verseny minden kommunikációs felületén megjelenik a 2020-as budapesti rajt, és 2019 júniusában azt is bejelentik, hogy pontosan milyen útvonalon halad majd a kerékpárverseny háromnapos magyarországi szakasza” – tette hozzá a kormánybiztos.

Révész Máriusz azt is elmondta, hogy egy holland tanulmány szerint náluk a Nagy Rajtra költött minden euró két másikat hozott. A magyar kormány 7,8 milliárd forintot szán a rendezvényre és az azt megelőző egyéves, több száz eseményt magában foglaló előkészítő versenysorozatra, ami a kerékpársport és Giro dʼItalia hazai népszerűsítését célozza.

„Budapest jó házigazdája a rangos sportrendezvényeknek, Európa Sport Fővárosaként ezt idén is bizonyíthatjuk” – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese, üdvözölve, hogy a világ három legnagyobb kerékpáros körversenyének egyike 2020-ban Magyarországról indulhat. A főváros a helyszín biztosításával, a szükséges engedélyek megadásával és az esemény népszerűsítésével támogatja a Grande Partenzát – mondta.

A főpolgármester-helyettes azt is hozzátette, hogy a városvezetés a kerékpárosbarát Budapest elkötelezettje, ezt az utóbbi évek biciklis fejlesztései és a MOL Bubi közbringarendszer folyamatos bővítése is jelzi.

Paulo Bellino, Giro dʼItaliát szervező RCS Sport igazgatója a megállapodás aláírását követően elmondta, hogy az egyik legnevesebb, immár 110 éves kerékpáros körverseny nem hagyhatta ki, hogy Magyarországot tegye társházigazdává, ezt a hasonló hagyományok, a történelem és Budapest egyre növekvő népszerűsége is indokolja. A másik fontos érv az volt, hogy ezzel egy újabb országban nyílik lehetőség a sportág népszerűsítésére és meggyökerezésére.