Július 1-jén kékbe borulnak az épületek a V4-elnökség tiszteletére

Forrás: turizmus.com

 2021. július 01. 14:31

Júliustól egy éven át Magyarország látja el a Visegrádi Négyek elnökségét, ennek tiszteletére július 1-jén kékbe, az elnökség és a V4 színébe borul az ország számos kiemelkedő középülete.

A Visegrádi Együttműködést évente változó elnökség koordinálja, Magyarország hatodik alkalommal látja el ezeket a feladatokat. Hazánk a térségi sikeres járványkezelés után Közép-Európa, tágabban véve pedig az egész EU sikeres újraindításához kíván hozzájárulni a gazdaság, a társadalom és a diplomácia területén egyaránt. Az elnökségi program mottója is erre utal: „V4 – Indítsuk újra Európát”.

A Magyar Turisztikai Ügynökség az előttünk álló egy évben a szakmai és diplomáciai egyeztetések mellett a Külgazdasági és Külügyminisztériummal együttműködve a nagyközönség számára is számos kulturális eseménnyel, akcióval, kampánnyal készül.

Elsőként július 1-jén, az elnökség átvételének napján kékbe, az elnökség és a V4 színébe öltözik az ország. A jeles alkalomból egy estére országszerte számos kiemelkedő középület kap kék díszkivilágítást, felhívva a figyelmet a Visegrádi Együttműködés és az előttünk álló elnökségi év fontosságára.

Többek között az alábbi épületek csatlakoztak a programhoz:

Művészetek Palotája, Budapest

Puskás Aréna, Budapest

Duna Aréna, Budapest

Millenáris Széllkapu, Budapest

Mária Valéria híd, Esztergom-Párkány

Festetics Kastély, Keszthely

Gömbkilátó, Balatonboglár

Nagyerdei Stadion, Debrecen

Nagyerdei Víztorony, Debrecen

Tűztorony, Sopron

Avasi Kilátó, Miskolc

MOL Aréna, Székesfehérvár

Audi Aréna, Győr

A soproni Tűztorony is kékbe borul július 1-jén

Fotó: 123rf.com

Az MTÜ közleménye szerint Közép-Európát az évszázadok során gyakran megtépázta a történelem, az itt élőkben mégis mindig volt erő és hit az újjáépítéshez, nyelvük, kultúrájuk megőrzéséhez. A nemzeteket évezredes közös múlt, kultúra, értékrend, valamint bizalom és barátság kötik össze, erre épül az igen sokoldalú Visegrádi Együttműködés. A négy országból – Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia – álló Visegrádi Csoport megalakulása óta hatékonyan képviseli közös, regionális érdekeinket, 2004 óta már az Európai Unióban is.