Kanada sárga, Portugália zöld besorolást kapott

Forrás: turizmus.com

 2020. július 18. 20:15

A járványügyi helyzetet értékelve az országos tisztifőorvos a beutazási korlátozásokhoz kapcsolódóan két ország besorolását módosította július 18-án. A Konzuli Szolgálat közben bejelentette: turistáknak tilos a belépés Észak-Ciprusra.

Piros besorolásból sárga besorolásúra változott Kanada, valamint sárga besorolásból zöld besorolásúra változott Portugália. Az erről szóló határozat a Hivatalos Értesítőben olvasható – tájékoztatott a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Piros, sárga vagy zöld?

Fotó: 123rf.com

A járványügyi készültség és a bizonyos országokat érintő beutazási korlátozások továbbra is érvényben vannak. Az a cél, hogy a vírus behurcolását és a járvány magyarországi fellángolását megakadályozzuk és a további szigorításokat, korlátozásokat elkerüljük – írták.

A beutazási korlátozások a sárga és a piros besorolású országokból hazaérkezőket érintik: a határon belépőket szúrópróbaszerűen (közúton és repülőtéren is) egészségügyileg szűrik, testhőmérséklet-mérést végeznek náluk és kérdőívet kell kitölteniük, valamint hatósági házi karanténra kötelesek.

A hatósági házi karanténra kijelölt személy köteles otthonában maradni 14 napig és tünetek esetén háziorvosát értesíteni. Amennyiben valaki mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor PCR-tesztet végeztethet el, és negatív teszt esetén feloldható a karantén.

Az országbesorolások az aktuális járványügyi helyzetnek megfelelően bármikor változhatnak, legutóbb arról írtunk, hogy elvileg arra is van lehetőség, hogy egy piros vagy sárga zónába sorolt országban zöld területeket, településeket jelöljön ki az országos tisztifőorvos. Tény ugyanakkor, hogy ilyen területi kivétel eddig nem került nyilvánosságra. Az utazási szakmában dolgozók bíznak abban, hogy a török tengerpart vagy az egyiptomi vörös-tengeri üdülőhelyek bekerülhetnek a kivételek közé.

Az ECTAA ugyanakkor arra kérte az uniós tagállamok illetékeseit, hogy 13 Európán kívüli országgal szemben egységesen oldják fel az utazási korlátozásokat.

 

Tilos a belépés Észak-Ciprusra

Közben a Konzuli Szolgálat honlapjára az alábbi fontos figyelmeztetés került fel Ciprussal kapcsolatban:

Az átkelő pontokra vonatkozóan az átkelést az északi, megszállt területek „hatóságai" szigorították az alábbiak szerint:

A Ledra Street átkelőpont kivételével a ciprusi állampolgárok és a Ciprusi Köztársaságban jogszerűen élők számára június 20-án megnyílnak az átkelőpontok.

A turisták számára a megszállt északi területekre az átkelés tilos!

A ciprusi külügyminisztériumtól kapott tájékoztatás szerint július 17-től szóbeli diplomáciai jegyzék formájában sincs lehetőség arra, hogy az északi területeken ragadt magyar állampolgárok repatriálását kezdeményezze a Konzuli Szolgálat.

Különösen felhívják az állampolgárok figyelmét arra, hogy az "Észak-ciprusi Török Köztársaságot", csupán Törökország ismeri el, más ország nem. A magyar hatóságok nem tartanak fenn kapcsolatot az észak-ciprusi területtel, így érdekképviseleti tevékenység folytatására az észak ciprusi területeken nincs lehetőség – hangsúlyozza a Konzuli Szolgálat.